Gość Franek Opublikowano 27 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2019 Witam, Mam ubytek w przegrodzie międzykomorowej ASD zdiagnozowany w Warszawie w Instytucie Kardiologii im. Prymasa Tysiąclecia. Aktualnie przeniosłem się do Krakowa, w jakim szpitalu najlepiej go wykonać? Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Ewa38zToF Opublikowano 29 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2019 Hej! Po pierwszej ASD to ubytek międzyprzedsionkowy, a nie międzykomorowy (VSD). Nie wiem, dlaczego chcesz zmieniać ośrodek, bo Anin to jeden z najlepszych w kraju, a nawet Europie. Robią pionierskie zabiegi. Jaką metodą mają Ci zamykać ten ubytek: operacyjnie czy przezskórnie (przez nakłucie w pachwinie i wprowadzenie tzw. zapinki Amplatza, zwanej parasolką)? Na pewno przezskórnie zamykają ubytki typu ASD II w Zabrzu, a operacyjnie, z rozcięciem klatki, w kilku innych ośrodkach, w tym w Aninie. Metoda zamknięcia zależy od wielkości ubytku i jego umiejscowienia, czy da się zaczepić "parasolkę". Znam człowieka, któremu przezskórnie zamknęli ASD II wielkości 1,5 cm, czyli bardzo duży. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Franek Opublikowano 2 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2019 miałem na myśli ubytek między-przedsionkowy, źle się wyraziłem. Wolę to zrobić w miejscu zamieszkania: Kraków. Zapinka Amplatza. Wstępnie wybrałem szpital JP II w Krakowie i Szpital uniwersytecki na Kopernika w Krakowie. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Ewa38zToF Opublikowano 2 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2019 Szczęściarz z Ciebie! Ja na pierwszą operację leciałam najpierw jechałam do Warszawy, czyli 500 km, a potem leciałam do USA (trzy tygodnie po niej powrót w odwrotnej kolejności he he ) a kolejne dwie miałam w Aninie właśnie, czyli 500 km od domu, a wracałam po nich pociągiem. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość dzik Opublikowano 29 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Września 2019 Ewa38 kiedy masz kolejną operacje? Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Ewa38zToF Opublikowano 29 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Września 2019 35 minut temu, Gość dzik napisał: Ewa38 kiedy masz kolejną operacje? Nie wiem. Nikt tego nie wie. Lekarze mówią, że im później, tym lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Dzik Opublikowano 29 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Września 2019 33 minuty temu, Gość Ewa38zToF napisał: Nie wiem. Nikt tego nie wie. Lekarze mówią, że im później, tym lepiej. a jak się czujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Ewa38zToF Opublikowano 29 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Września 2019 Są dni, że męczę się jakoś tak szybciej i inaczej, niż kiedyś. Nie wiem, czy to serce, czy to tarczyca. Poprosiłam na lipcowej kontroli w Aninie moją lekarkę, żeby mi dała skierowanie na krótkie wczasy na oddziale, żeby mnie dokładnie przebadali, bo echo raz w roku mnie nie zadowala. Czekam na telefon stamtąd, ale nie chciałabym jechać jakoś szybko, bo akurat wczoraj wróciłam do Polski i chcę trochę popracować. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Dzik Opublikowano 30 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Września 2019 23 godziny temu, Gość Ewa38zToF napisał: Są dni, że męczę się jakoś tak szybciej i inaczej, niż kiedyś. Nie wiem, czy to serce, czy to tarczyca. Poprosiłam na lipcowej kontroli w Aninie moją lekarkę, żeby mi dała skierowanie na krótkie wczasy na oddziale, żeby mnie dokładnie przebadali, bo echo raz w roku mnie nie zadowala. Czekam na telefon stamtąd, ale nie chciałabym jechać jakoś szybko, bo akurat wczoraj wróciłam do Polski i chcę trochę popracować. Zdecydowanie lepiej bezpieczniej się badać co pół roku niż co rok. Z tego co pamiętam to pisalas ze masz tętniaka aorty tak? Jakie kraje zwiedzalas za granicą? :P Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Ewa38zToF Opublikowano 30 Września 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Września 2019 Byłam w Bułgarii kilka dni. Co do badań, to bywam u kardiologa trzy razy w roku, ale w Koszalinie mi jakoś nie chcą robić echo, tylko holtera i ekg. W Aninie twierdzą,. że taka kontrola raz w roku wystarczy. Tętniak aorty się nie rozszerza na szczęście. Cytuj Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi