Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Zamknięcie ASD Kraków

Gość Franek

Rekomendowane odpowiedzi

Hej! Po pierwszej ASD to ubytek międzyprzedsionkowy, a nie międzykomorowy (VSD). Nie wiem, dlaczego chcesz zmieniać ośrodek, bo Anin to jeden z najlepszych w kraju, a nawet Europie. Robią pionierskie zabiegi. Jaką metodą mają Ci zamykać ten ubytek: operacyjnie czy przezskórnie (przez nakłucie w pachwinie i wprowadzenie tzw. zapinki Amplatza, zwanej parasolką)? Na pewno przezskórnie zamykają ubytki typu ASD II w Zabrzu, a operacyjnie, z rozcięciem klatki, w kilku innych ośrodkach, w tym w Aninie. Metoda zamknięcia zależy od wielkości ubytku i jego umiejscowienia, czy da się zaczepić "parasolkę". Znam człowieka, któremu przezskórnie zamknęli ASD II wielkości 1,5 cm, czyli bardzo duży.

Szczęściarz z Ciebie! Ja na pierwszą operację leciałam najpierw jechałam do Warszawy, czyli 500 km, a potem leciałam  do USA (trzy tygodnie po niej powrót w odwrotnej kolejności he he ) a kolejne dwie miałam w Aninie właśnie, czyli 500 km od domu, a wracałam po nich pociągiem.

Są dni, że męczę się jakoś tak szybciej i inaczej, niż kiedyś. Nie wiem, czy to serce, czy to tarczyca. Poprosiłam na lipcowej kontroli w Aninie moją lekarkę, żeby mi dała skierowanie na krótkie wczasy na oddziale, żeby mnie dokładnie przebadali, bo echo raz w roku mnie nie zadowala. Czekam na telefon stamtąd, ale nie chciałabym jechać jakoś szybko, bo akurat wczoraj wróciłam do Polski i chcę trochę popracować.

23 godziny temu, Gość Ewa38zToF napisał:

Są dni, że męczę się jakoś tak szybciej i inaczej, niż kiedyś. Nie wiem, czy to serce, czy to tarczyca. Poprosiłam na lipcowej kontroli w Aninie moją lekarkę, żeby mi dała skierowanie na krótkie wczasy na oddziale, żeby mnie dokładnie przebadali, bo echo raz w roku mnie nie zadowala. Czekam na telefon stamtąd, ale nie chciałabym jechać jakoś szybko, bo akurat wczoraj wróciłam do Polski i chcę trochę popracować.

Zdecydowanie lepiej bezpieczniej się badać co pół roku niż co rok. Z tego co pamiętam to pisalas ze masz tętniaka aorty tak?

Jakie kraje zwiedzalas za granicą? :P

Byłam w Bułgarii kilka dni.

Co do badań, to bywam u kardiologa trzy razy w roku, ale w Koszalinie mi jakoś nie chcą robić echo, tylko holtera i ekg. W Aninie twierdzą,. że taka kontrola raz w roku wystarczy.  Tętniak aorty się nie rozszerza na szczęście.