Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Wyniki badań kardiologicznych a siłownia

Gość Domino85

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Proszę o ocenę na podstawie wyników badań kardiologicznych czy mogę ćwiczyć na siłowni.  Napiszę w skrócie dlaczego w ogóle miałem takie badania.  Otóż w grudniu zeszłego roku Moja mama miała rozległy zawał serca. Kilka dni potem zaczęły się problemy z moim zdrowiem. Uściski w głowie, skoki ciśnienia, pocenie dłoni i stóp, niemożność załapania głębszego wdechu, uściski w klatce piersiowej, ból lewej ręki.. Lekarz rodzinny po badaniu krwi i ekg które nic nie wykazały stwierdził że to na tle nerwowym i powinienem udać się do psychiatry. Przepisał Pramolan po którym było trochę lepiej i ciśnienie się uspokoiło. Jednak objawy uścisku w klatce nie minęły i na kolejnej wizycie wyprosiłem skierowanie do kardiologa bo nie dowierzałem że to może być na tle nerwowym. Kardiolog na 10 Lipca więc było sporo czekania a stan Mój się pogarszał zwłaszcza po tym jak odstawiłem Pramolan. Udałem się w końcu w Czerwcu do psychiatry który zdiagnozował Zaburzenie lękowe uogólnione i przepisał Nexpram który zażywam do dzisiaj. 10 Lipca poszedłem do kardiologa który stwierdził że mogą to być objawy nerwicy ale musi mnie dokładnie przepadać i w tym celu dostałem skierowanie do szpitala na 13 Sierpnia. W szpitalu wykonano Echo serca, Holter Ekg, Holter ciśnieniowy, Próbę wysiłkową i RTG klatki piersiowej oraz badania krwi. Oto wyniki :

Echo serca

Wymiary jam serca:  Lewa komora skurcz 31 mm rozk. 49 mm

Lewy przedsionek: 37 mm (19cm2)

Prawy przedsionek: 17 cm2

Aorta wstepująca: 33mm, Pierścień 22 mm,  opuszka 33 mm

Prawa komora: 26 mm lax, 34 mm 4c, TAPSE: 24 mm

Zastawka militarna: prawidłowa  Fala zwrotna: ślad,  Gradient maks 4mmHg, średni: 2mmHg

Zastawka aortalna: wydaje się trójpłatkowa  Fala zwrotna: łagodna, Gradient 16 mmHg, średni: 7 mmHg

Zastawka trójdzielna: prawidłowa  Fala zwrotna łagodna, VCI nieposzerzona, prawidłowo ruchoma oddechowo  RVSP: 25+3 mmHg

Zastawka płucna: prawidłowa  Fala zwrotna: ślad  Gradient maks: 4 mmHg

Osierdzie: bz

Frakcja wyrzutowa: 70 %

Holter EKG

Rytm zatokowy. Średnia częstość rytmu 63/min, minimalna 39/min o godz. 2:58,  maksymalna częstość rytmu 111/min o godz. 17:55. Max pauza R-R 1 582 msek o godz. 2:21. Pobudzeń nadkomorowych 2, pobudzeń komorowych 2.

Holter ciśnieniowy

Średni ciśnienie w ciągu dnia: 125/82,  w ciągu nocy  105/62  w ciągu doby 120/77

Próba wysiłkowa

Tętno należne 161/min, tętno uzyskane 161/min  w 12:38 minucie testu. RR wyjściowe 150/90 (stres), RR max 130/90,  RR końcowe 125/85

Uzyskano 14.3 MET. Próba klinicznie i elektrokardiograficznie ujemna.

RTG klatki piersiowej: pola płucne bez zmian naciekowych i ogniskowych. Cienie wnęk nieposzerzone. Kopuły przepony gładkie. Kąty p/ż wolne. Sylwetka sercowo-naczyniowa prawidłowa. 

Wyniki krwi w normie. 

Dodam że ma 34 lata. W zaleceniach z wypisu nic nie piszę żeby unikać nadmiernego wysiłku fizycznego. Lekarz powiedział że jestem zdrowy a kiedy miałem robione echo serca i dowiedziałem się o tych niedomykalnościach zastawek to zapytałem o sport i siłownie to powiedział że nie widzi przeciwwskazań. Ale teraz trochę na ten temat poczytałem i mam mieszane uczucia i trochę się boję ćwiczyć. Jedni piszą że można inni że absolutnie nie i bądź tu mądry.. 

Czy ktoś kompetentny na podstawie tych wyników napisze jak to widzi. 

Mogę Ci z doświadczenia lat dać radę, co byś z siłowni przerzucił się na rower, basen itp. Jak lubisz sport jak ja, to łatwo Ci to przyjdzie. Wiesz, te dwa pobudzenia każdy lekarz powie to nic, ale już do Szkoły Orląt z takim wynikiem byś się nie dostał. Zresztą nawet do Zawodowej Straży Pożarnej odrzucają z dodatkowymi. Ma być zero. W ogóle Holter 24h jest zdecydowanie za krótki. Zastawki z wiekiem też nie będą lepsze a gorsze. Też w wieku 34 lat miałem podobnie. Z upływu lat powiem, że warto o zdrowie dbać, trochę mówię jak dziadek, dlatego nie wiem czy ta rada trafi do Ciebie bo to Ty podejmiesz ostateczną decyzję.

Tak sądzisz? masz 34 lata a nie 12 i wiesz, że jak pójdziesz do 10 kardiologów będziesz miał 5 opinii za siłownią 5 przeciw :) Polacy są podzieleni prawie na pół we wszystkich poglądach, chyba że pójdziesz do afrykańskiego szamana. Ja teraz też stoje przed dość poważną decyzją, którą ostatecznie będę musiał podjąc sam. Uzywaj własnego rozumu i tyle a już widać i początki jakiegoś małego nadciśnienia i jak piszesz bóli (oby nie wieńcowych) i dodatkowych skurczy... Ameryki nie ma

Wiem że lekarz lekarzowi nie równy i opinie mogą być podzielone i W sumie nie potrzebnie ten temat założyłem.. Mój kardiolog twierdzi że nie widzi przeciwwskazań i tego się będę trzymać i niech się dzieje wola nieba. Na wypisie ze szpitala piszę że diagnostyka w kierunku nadciśnienia i choroby niedokrwiennej negatywna. Średnie ciśnienie dobowe 120/77 to początki małego nadciśnienia ? Skurcze dodatkowe może mieć każdy zdrowy człowiek i do 200 na dobę to norma więc tu nie widzę problemu jedynie te niedomykalności zastawek mnie zmartwiły. Do tego ta  nerwica jeszcze..

Bardzo słusznie, że ten temat założyłeś bo to właśnie świadczy o Twojej dojrzałości i poważnym podejściu do przecież swojego zdrowia a nie mojego, bo moim zajmuję się głownie sam. Wiadomo, że na tego typu forach nie znajdziesz gotowych, cudownych recept, dużo tu też zwykłego śmietnika, mimo to czasem wyłowi się treści ciekawe, szczególnie od wieloletnich użytkowników, którzy borykają się z problemami sercowymi. Powodzenia.  ps. swoja drogą to nie wiem, gdzie wyczytałeś, że każdy zdrowy człowiek ma skurcze dodatkowe do 200/dobę Jak masz jakiś link to daj, może jeszcze czegoś nie wiem? Z tego co ja przez lata wiem, to jest pewna pochodna, wieku, ogolnego stanu zdrowia, wiadomo, że są choroby które wpływają na serce od choćby pierwsza z brzegu tarczyca. Na pewno wśród ludzi młodych, zdrowych takowe powiedzmy fizjologiczne skurcze dodatkowe wg mojej długoletniej wiedzy ma ok 2% społeczeństwa.

Domino85 , mając mame , która miała zawał w dość młodym wieku(tak przypuszczam) i jesteś w związku z tym w grupie ryzyka to rób sobie dla spokojności co roku USG serca i wszystko będzie jasne co tam u Ciebie się dzieje , czy ta niedomykalność się pogłębia czy nie.Na moje oko to jest wszystko w porządku , jestem długoletnia „ posiadaczka „ arytmii ok 30 lat , żyje normalnie i mam się dobrze.😊

Moja mama na ten zawał to sobie trochę sama zapracowala nadużywanie alkoholu, papierosy i lubiala tłusto zjeść ale oczywiście biorę pod uwagę obciążenie genetyczne. Pytałem kardiolog która mnie prowadziła na oddziale czy muszę mieć badania kontrolne to powiedziała że nie i żebym tylko potas i magnez sprawdzał okresowo i ciśnienie sprawdzał co jakiś czas. Ale echo serca będę sobie tak czy siak prywatnie robił raz w roku.

Nie dawały mi te zastawki spokoju i udałem się do szpitala porozmawiać z Panią kardiolog która się mną zajmowała. Powiedziała żebym absolutnie się nie przejmował bo takie niedomykalności ma większa część społeczeństwa i śladowe i łagodne niedomykalności to norma. Jeśli pozostałe parametry serca są w normie to te niedomykalności są nieistotne hemodynamicznie. Jak zapytałem o rokowania na przyszłość to powiedziała że jak mi nic innego się nie przydarzy to 100 lat mogę z tym dożyć. Na pytanie o sport i siłownie powiedziała że spokojnie mogę sobie ćwiczyć tylko oczywiście wszystko z głową. Więc nie zamarzam podważać kompetencji kardiologa tym bardziej że opinie w szpitalu ma bardzo dobre i będę sobie machał żelastwem. Jakby miała jakiekolwiek wątpliwości to przecież by powiedziała że lepiej odpuścić siłownie bo interesu w tym czy ja będę ćwiczyć czy nie nie ma żadnego..