Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Odstawienie betablokera

Gość Michal

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, od pół roku bralem 1/2 beto zk25 kazdego dnia rano. Od 6dni zaprzestałem brania w konsultacji z kardiologiem, jednak zle sie czuje odkad go nie biore, do poludnia jestem oslabiony i odczuwam apatie do ludzi, a przez w sumie caly dzien jak jestem w pracy na nogach i chodze to puls mam podwyższony bo okolo 95-105. Czytalem ze to normalne po odstawieniu betablokera, czy to prawda? Jak dlugo taki stan sie utrzyma? 

Dzis bylem u kardiologa, zrobiłem jeszcze raz echo, wyszlo wszystko ok. Mowie ze odstawilem betozk25 pol dawki i mam po tym podwyzszony puls. Zapytalem czy wrócić do tego czy nie, odpowiedziała w taki sposob że "jak uważam" wydaje mi sie że sama nie wie co mi doradzic... Przepisala inny lek jakas iwabradyne ale powiedziala ze mam ja brać jesli chce... Powiedziala zeby zrobić próbę wysilkowa, ale co z niej wyjdzie skoro mam szybki puls nawet jak przejdę pare krokow, biorwc 12.5mg betozk nie mialem takich problemow. Juz sam nie wiem co mam robić 

Troche takie kolego Michale pytanie zadajesz, ze jak to mowia szkoda klawiatury na odpowiedz, ale przy okazji... ile Ty wazysz, ze brales pol tabletki 0,25mg jak dobrze zrozumialem, 20kg?? Przeciez na normalnego osobnika taka dawka nie ma prawa zadzialac, wogole nie powinno się tych tabletek dzielic, gdyż sa one o tzw. długim czasie uwalniania i lykamy je w calosci. Po drugie wiadomo, opona wiecej i szybciej się kreci to szybciej się zuzyje, dokładnie tak samo jest z sercem. Przede wszystkim zrob podstawowe badania krwi z OB, AST, ALT, CRP, PTC, ATG, ATPO, badaniami tarczycy (TSH, FT3, FT4) oraz glukozy. Dodatkowo także cholesterol i jonogram. Pozniej holter 24h (może być jedno-odprowadzeniowy) i ekg spoczynkowe. Masz ciśnieniomierz? Jak nie pozyczyc od babci, dziadka i pomierzyć kilkunastokrotnie. Jak masz skierowanie to już zrob te probe wysilkowa, nie zaszkodzi. Z takim dopiero kompletem do kardiologa (dobrego) po diagnozę. Ja kiedyś tez miałem problem z pulsem, ale teraz od ok 10 lat biore codziennie Betaloc ZOK 50mg. Ponadto mam bardzo dobra kondycje, bo dość dużo cwicze i puls mam w sam raz. Zrwoc uwagę na tzw tryb zycia

No to jakiś "mądry" lekarz taka dawkę przepisał. Ona zwyczajnie nie ma prawa działać, po drugie i ważniejsze, zaczym się zacznie brać betablokery to trzeba się upewnić, ze to serce jest przyczyna a nie np. inna wspoistniejaca choroba, dlatego tez zaczyna się od podstawowych badan a później przypisuje leki.

Miałem holter ekg, goltet cisnieniowy, rtg klatki, usg brzucha, echo serca, cala rozszerzona morfologie a nawet gastroskopie . Najpierw bralem przez miesiac betozk50, ale puls byl za niski ponizej 50, potem bralem betozl 25 cala tabletke ale dalej czulem się zle i bylem ospały, teraz przez pare miesięcy bralem połówkę betozk25 i bylo okej, wiec kardiolog powiedział zeby spróbować odstawic wiec sprobowalem ale puls poszedł do gory