Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Solarium a choroby serca

Gość kasia

Rekomendowane odpowiedzi

witam wszystkich na tym forum... pogoda sie psuje,robi sie zimno i szaro... jeszcze rok temu chodzilam od czasu do czasu na solarium zeby poprawic sobie humor, poopalac sie troszke.pozatym mam drobne problmy z skora i wiem ze solarium by mi troche w tym pomglo. mam niedomylanosc zastawki mitralnej i/ii stopnia, czestoskurcze nadkomorowe, skurcze dodatkowe, 3 lata temu mialam infekcyjne zapalenie wsierdzia i przyspieszone tetno zazwyczaj.biore propranolol 10-20mg dziennie lub wiecej jesli zlapie mnie czestoskurcz oraz magnez. zastanawiam sie czy osoby ktore maja takie problemy z sercem moga korzystac z solarium? napewno wiele dziewczyn zainteresuje sie tym tematem wiec prosze o porady lub o doswiadczenia :) zapytalambym mojego kardiologa niestety kolejna wizyta w styczniu. wszystkim goraco dziekuje za wypowiedzi pozdrawiam kasia
Witam!!! Zostałem poproszony o wypowieź więc zaczynam:) Solarium a choroby serca- wbrew pozorom jest to sprawa dość skomplikowana. Choroby serca róznią się między sobą. Oczywiście lekarz może powiedzieć po prostu że zabrania i koniec. W solarium powiedzieli mi że choroby serca to przeciwskazanie ale nie potrafili odpowiedzieć dlaczego:) Ja trochę popytałem i pomyślałem nad tym problemem. Po pierwsze trzeba powiedzieć że każde zwiększanie temperatury ciała nie jest dobre dla chorego (a o takim tutaj mówimy) serca - ukłąd krążenia pełni rolę termoregulacyjną (musi ochłodzić ciało) może więc pojawić sie problem, jeśli serce jest w jakikolwiek sposób uszkodzone. Po drugie trzeba sobie odpowiedzieć na pytanie jak długo i jak często siedzi sie w solarium ( wiem że rozpiętość jest ogromna:) Po trzecie nie ma badań świadczących za i przeciw. Kończąc ten długi wywód nie potrafie opowiedzieć sie ani za ani przeciw. Zbyt wiele jest niewiadomych. Powiem tak: do wszystkiego trzeba mieć duzo zdrowego rozsądku, nie powinna zaszkodzić mała sesja w solarium raz na jakiś czas ale z drugiej strony jeśli wystąpią jakiekolwiek objawy natychmiast przerwać!!!!!!!!!!! Mam nadzieję że ktoś przebrnie do końca:) Pozdrawiam!!!
A czujesz sie czasem po solarium jakos inaczej? Bo ostatnim razem jak bylam bylo mi strasznie goraco (jak szlam do domu musialam polewac plecy zimna woda zeby dojsc do domu)na 7 razy tylko raz mi sie tak zdarzylo pozatym odczuwalam skurcze dodatkowe ale wtedy nie wiedzialam ze to nic groznego ;)
ja mam wadę serca i wydawało mi się, że nie powinnam korzystać z solarium, ale...no właśnie - póki nie spróbujesz nie przekonasz się. Za pierwszym razem moje serce w ciągu 3 minut wyrabiało takie fikołki, że ten czas wydawał mi się wiecznością. Po przyjściu do domu wmawiałam sobie, że spanikowałam itp. Drugim razem było lepiej, ale po kilku godzinach czułam się nieszczególnie i w kilka dni później okazało się, że mam zapalenie płuc. Na pewien czas wybiłam sobie z głowy solarium. Minęło dwa lub trzy lata i zapomniałam o sprawie i znów zamarzyło mi się solarium na stojąco. Pełny luz, komfort. Serce także i tym razem się wzburzało, ale co może mi zaszkodzić kilka minut, skoro jest lato, świeci słońce i nie mdleję... Po kilku godzinach znów złe samopoczucie, po trzech dniach zapalenie płuc... Od tej pory odpędzam każdą myśl o solarium. Zaczęłam stosować kremy brązujące i samoopalacze. Nie piszę, żeby kogoś nastraszyć. Każdy musi sam zdecydować. Moja wada jest skomplikowana, ale stabilna i wiele osób nie podejrzewa mnie o jakąkolwiek chorobę. Nie mdleję, nie miewam ataków, jestem wydolna a takie niby nic i złe doświadczenia.
Kasiu, ja nie chcę Cię straszyć, bo każdy przypadek jest inny. Najlepiej odpowie Ci kardiolog, bo zna Twój stan zdrowia. Ja się nikogo nie pytałam, zbagatelizowałam ostrzeżenia kto nie powinien korzystać z solarium, serce dawało mi ostrzeżenia... Inna sprawa, że ja nie jestem młoda ( ale młoda duchem)co przy wadzie serca jest też istotne. Oczywiście nie przyznałam się lekarzowi do moich poczynań, bo z politowaniem pokazałby mi miejsce do pukania. Nigdy nie wylegiwałam się na słońcu, bo tego nie lubiłam, ale też nie chroniłam się w cieniu, kiedy byłam np na zakupach, czy gdzieś w plenerze. Prowadzę prawie normalny tryb życia, biorąc pod uwagę szereg ograniczeń jakie mają osoby z wadami serca. Rozumiem Cię doskonale, że chciałabyś dodać skórze trochę kolorytu, ale masz obawy. Dobrze, że pytasz. Może znajdzie się ktoś, kto nam wszystkim to wyjaśni. Ja gdybym była pewna, że się nie pochoruję poszłabym jeszcze raz.
Ja mam zwężenie zastawki tętnicy płucnej, niedomykalność zastawki mitralnej i fale zwrotną przez zastawkę tętnicy płucnej i dziś właśnie wybieram się na solarium. Na początek na 3 minuty aby sprawdzić jak moje serduszko na to reaguje.Mam nadzieję, że nic sie nie stanie. pozdro:*
Ja tez zawsze lubiłam od czasu do czasu wygrzać sie na solarium. Od 3 lat mam dod. skurcze komorowe - ok. 4000 na dobę i biorę na stałe concor-5. No i niestety od ok. roku nie chodzę na solarium i nie opalam się . Po prostu nie mogę. Wcześniej nie było problemu. Ostatnio spróbowałam znowu, bo od dłuższego czasu mogę powiedzieć, ze b. dobrze sie czuje. Poszłam na 10 min. I niestety, po solarium zaczęło mi się kręcić w głowie, miałam dreszcze i miałam chyba więcej dodatkowych niż zwykle. Niestety po tej próbie znowu wróciłam do samoopalacza.
witaj ja mam zastawkę w sercu i pytałam mojego kardiologa czy mogę chodzic na solarium.Lekarz powiedział że nie mogę .Sama nie wiem co robic bo też jestem sztrasnie blada a w zime niema słońca i chciałam by korzystac z solarium.Chodziłam kiedyś na solarium przed 2 lata,ale dobrze się czułam.Zastanawiam czy znowu iśc nie wiem co mam robic.pozdrawiam
osuper ze trafilm na to forum bojamam ten sam problem co koleznka kasia i jeszcze jestmpo operacji hipoplazjiprawej komory serca dokoncaniem cotojest bo gdzie czytam to jest w taki sposob napisane ze nie konca wiem o co chodzi mopzektos wie jak to wytlumaczyc w jezyku nie lekarskim: pozdraiwm alicja
hej.ja podobno nie mam zadnej choroby serca ale od dawna cierpie na przypadlosc prawdopodobnie nerwicowa i zapalenie tarczycy.Po solarium czuje sie bardzo zle ,szczegolnie na drugi dzien ,jestem bardziej pobudzona jakies dusznosci dreszcze i inne atrakcje i czuje sie jak by mi sie nos zadykal ,jak by mi wszystko puchlo.Staram sie nie chodzic ale czasem mysle ze to moze nie od tego ale jak tylko sie skusze na dwa seanse natychmiast dowiaduje sie ze jednak czuje sie gorzej.Sama nie wiem co mam myslec.jesli ktos czul sie podobnie prosze napisac.pa

Ja właśnie przechodzę zapalenie płuc, a 4 dni temu byłam lekko przeziębiona i poszłam na solarium. Lekarka, gdy sie o tym dowiedziała - mimo że wcześniej nie zabraniała mi opalania się - nakrzyczała, że mogłam sobie rozbic jakieś mononukleozy czy coś takiego. Nie wiem, czy rozbiłam (chyba nie), ale zapalenie płuc jest od tej wizyty na solarium.

Witam od kilku lat mialam problemy z sercem na przelomie maja czerwca, kolatania dusznosci , chodzilam do lekarza robili ekg itd wszystko ok, co roku czekalam ze to sie pojawi ponownie, i zawsze sie pojawiało:) w koncu wybralam sie do kardiologa mam niedomykalnosc mitralna-małą. Lekarz zapytał czy cos dodtakowo nie robie w tym czasie innego , wiecej sportu ruchu, wiecej czasu na słoncu, i wtedy zrozumiałam ze przyczyną jest SOLARIUM, mając niedomykalnosci powinno sie unikac opalania na solarium! Obciza to serce.Mozna sie opalac ,ale solarium nie!