Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Coś z sercem ?

Gość Michał

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich ! Mam na imię Michał ważę 60 kg  mam 170 cm wzrostu za 2 miesiące będę kończył 29 lat .  

A więc przechodzę do mojego problemu . Gdy przychodzę z pracy po południu i położę się na łóżku i mi się zaczyna przysypiać to tak mi mocno bije serce ze hej i to samo po przebudzeniu z tej drzemki i ciężko mi oddychać . Dodam że choruje na refluks żołądka i przepuklinę roztworu przełykowego  .. często boli mnie klatka piersiowa i tu na dole bardziej w splocie słonecznym miewam duszności cofanie jedzenia  wzdęcia  suchy kaszel i czasem jak tak długo długo długo kaszle to mnie tak jak by na wymioty ciągnie no tak jak bym palce do buzi wsadził ale nie wymiotuje no i czasem tak jak bym wypluł po tym kaszlu jakąś krew taką brązowawą lub rdzawą nie wiem co to jest  ale bardzo rzadko.,. miałem też w szpitalu robione echo serca i ekg było wszystko dobrze tylko było powiększone D-dimetr czy jakos tak to od krzepliwości krwi no to jak pokazałem rodzinnemu kazał jeść Acard przez dłuższy czas nie powiedział jaki więc pojadłem ja wiem z  4 miesiące może 5 no i przestałem . A na przepuklinę to mnie w  ogóle nie  leczą a refluks jem już 4 miesiące tabletki  Helicid 20 i nie widze poprawy . Co tu jeszcze mogę powiedzieć bardzo się pocę ale tylko jest to twarz szczególnie czoło ale to leje się ze mnie normalnie w pracy czasem się szybko zmęczę czasem nie różnie to bywa właśnie... Schudłem z 67 na 60 przez 2 miesiące ale to już nie pierwszy raz tak mam ze ide do 65+ i potem spadam na 60-55 przez to mi się rozstępy na plecach porobiły taki poziome kreski od dołu do większej polowy pleców . Nie wiem co jeszcze by tu dodać bo zawsze się zapomina wtedy kiedy sie chce wszystko napisać.. proszę mnie pytać o wszystko może mi podpowiecie co mi może być tak naprawdę jakie badania iść zrobić i w ogóle bo do tych lekarzy co chodzę na nfz od 3 lat nie widze popraw a tylko mi sie wszysko nasila a nie stać mnie za bardzo na prywatnych lekarzy .

Jeśli serce nagle przyspiesza w ciągu sekundy na przykład 70 uderzeń do ponad setki, a w ciągu sekundy wraca do normalnego rytmu, to wtedy jest czestoskurcz. Jeśli przyspiesza i stopniowo zwalniać, to jest zwykła fizjologiczna tachykardia. 

Zrób Holter EKG i USG serca

Gość Francesca

Czy czestoskurcz to nie to samo co tachykardia? Mi sie zawsze wydawalo ze to sa zamienne terminy. 

Co do autora tematu, moim zdaniem to nie jest od serca tylko zwiazane z tym refluksem, przepuklina a takie problemy moga wplywac tez na serce bo je uciskaja. Poszlabym do dobrego lekarza zajmujacego sie chorobami przewodu pokarmowego. Dla swietego spokoju mozesz zrobic holtera ale pewnie nic nie wykaze