Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Kwalifikacja do ICD a frakcja wyrzutowa

ashe

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

mój tata 2 miesiące temu dostał kwalifikację do wszczepienia kardiowertera. Wskazaniem jest niska frakcja wyrzutowa (oscylowała w granicach 25%) oraz pojawiająca się arytmia komorowa. Teraz po dwóch miesiącach, na wizycie kontrolnej frakcja wyrzutowa wynosi 37% i moje pytanie brzmi, czy w takich okolicznościach utrzymywana jest dalsza kwalifikacja do kardiowertera?

Gość Leszek55

Witaj ashe. Miałem kwalifikację do wszczepienia kardiowertera.z powodu frakcji 32%. Po przyjęciu na oddział i ponownym wykonaniu echa serca okazało się, że frakcja wynosi 38%. Zrezygnowano z tego zabiegu. Obniżenie frakcji było u mnie związane z migotaniem przedsionków i występowaniem arytmii. Minęły dwa lata, a moja frakcja nadal daje nadzieję, że uda mi się funkcjonować bez tego urządzenia.

Dziękuję bardzo za odpowiedź. U mojego taty przyczyną niskiej frakcji wyrzutowej jest kardiomiopatia rozstrzeniowa, którą ma stwierdzoną od 2000 r. i prawdą jest to, że ta frakcja trochę "skacze" - zależna jest od wielu czynników, w tym wystąpienia np. przeziębienia czy stanu zapalnego w organizmie.

Leszek 55, jeśli mogę zapytać, czy długo czekałeś od kwalifikacji do wszczepienia kardiowertera, dokonanej przez lekarza kardiologa do momentu przyjęcia na oddział?