Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Drugi raz zator płucny

Ewcia2

Rekomendowane odpowiedzi

Dokładnie tak jak piszesz - dzisiaj wzięłam Xarelto 20mg, a od jutra Clexane o tej samej godzinie co Xarelto aż do dnia kiedy miesiączka mi się na 100% skończyła. Clexane brałam raz dziennie, a dawka była uzależniona od wagi (0,8 lub 1,0). Co do swojej dawki porozmawiaj z lekarzem. Teraz poczekaj, może miesiączka sama się skończy i nie będziesz musiała kombinować jak ja. A że jest obfita i dłuższa niż zawsze to wydaje się normalne przy lekach rozrzedzających krew. Gdyby krwawienie było bardzo obfite i trwało długo może będzie trzeba zrobić morfologię zeby zobaczyć czy anemia sie nie wkrada przy tak dużej utracie krwi. Ale to na spokojnie. Poczekaj na koniec miesiączki 🙂 Nic nie zmieniaj na własną rękę, zawsze zasięgnij opinii lekarza. Pozdrawiam 🙂

Jeśli dzisiaj dostałam miesiączkę to nie od razu przechodziłam na Clexane bo miałam nadzieję, że może tym razem będzie inaczej ale inaczej nie było. Za 2 dni miesiączka tak się rozkręcała, że musiałam przejść na Clexane, żeby normalnie funkcjonować. W nocy jak wstawalam do toalety to czułam jak wszystko ze mnie wypływa, czasem nie zdążyłam dojść do toalety. Za dnia zmiana podpaski co 1-1,5h. Gdyby miesiączki nie były aż tak obfite i w końcu kończyłyby się to wcale bym na Clexane nie przechodziła, ale że bardzo mi to utrudniało funkcjonowanie, miesiączka mogła trwać bez końca (dotrwałam do 3 tyg, później wzięłam Clexane), do tego obawa czy w końcu nie dostałabym anemii spowodowało, że musiałam znaleźć na to sposób.

Ja już w tej chwili leków nie biorę.

Ile trwa już Twój okres?

Jak chciałam przejść na Clexane to dzisiaj zamiast Xarelto bralam Clexane. Podmienialam leki. I wracalam do Xarelto tak samo. Bieralam ostatni dzień Clexane, to na następny już Xarelto. A Ty SKONSULTUJ SIĘ Z LEKARZEM, bo ostry epizod miałaś niedawno. Dawki możesz mieć inne. Każdy z nas jest inny a ja lekarzem nie jestem🙂

Umów się do lekarza rodzinnego, wyjaśnij problem, porozmawiaj. Jak jest mądry to Ci wytłumaczy. Możesz iść do kardiologa tylko zanim się dostaniesz, nawet prywatnie, to upłynie pewnie z tydzień albo dwa.

Gość Ewcia2

Jestem Magdaqwe i napiszę tak że nie zaczęłam tej 15mg xarelto ani clexan,brałam cały czas xarelto 20mg i sam mi się okres skończył wreszcie.Fakt że jest o wiele dłuższy i obfitszy ale sam się kończy.Bałam się że nie będzie chciał się zatrzymać.

Cześć, czy ktos z was podczas brania xarelto miewa krew w kale? Mnie z uwagi na takie epizody i powalała anemię przepisami 15 mg xarelto ale wciąż mam ten objaw...oprócz tego długie i obfite krwawienia miesiączkowe, jestem  po zatorowości płucnej 4mc, mam teonbofilie i leki dożywotnio... oprócz tego guza na jelitach który poderwania- gdzie się udać by dobrze ustawić leki... byłam już u 10 różnych kardiologów i brna ciagle w xarelto 😒