Skocz do zawartości
kardiolo.pl

ASD powiększony prawy przedsionek, poszerzona żyła główna górna - 27mm

Gość Agnieszka

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Agnieszka

Cześć,

czy ktoś spotkał się z przypadkiem ASD oraz powiększonej prawej komory oraz poszerzonej żyły głównej dolnej u 30-latka?

Diagnoza wydana po badaniu USG przez klatkę piersiową. Umawiamy się wkrótce na badanie USG przez przełyk oraz testy na bieżni oraz Holtera.

Czy ktoś się z tym spotkał?

Gość Ewa38zToF

Sama wada serca ASD II, czyli ubytek międzyprzedsionkowy jest bardzo często wykrywany u dorosłych, choć powstaje w okresie prenatalnym. Powiększenie prawej komory jest skutkiem tego ubytku. W zależności od wielkości ubytku trzeba go będzie zamknąć operacyjnie lub przezskórne, czyli bez otwierania klatki piersiowej.

Gość Agnieszka

Dziękuję serdecznie za odpowiedź. Ale czy poszerzenie żyły głównej dolnej i jej mała zmienność podczas wdechu i wydechu może być efektem tego małego ubytku (około 4 mm) międzyprzedsionkowego i poszerzonego przedsionka? Czy może są to dwie osobne kwestie?

Gość Ewa38zToF

Tego nie wiem, bo nie jestem lekarzem, tylko osobą, która też ma wrodzoną wadę serca (ale dużo poważniejszą). 🙂 Trzeba spytać kardiologa.  4 mm to bardzo mały ubytek. Mam nadzieję, że się uda go zamknąć tzw. zapinką Amplatza, czyli "parasolką" 🙂