Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Frakcja wyrzutowa serca 15%

Gość Paulina

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mój ojciec mimo sprzeciwu lekarza, wypisal się ze szpitala. Jest po 2 zawalach, ma bajpasy, kardiowerter, nakluwali go już kilka razy aby pozbyć się wody z brzucha. Ona i tak wciąż się pojawia. Czy frakcja wyrzutowa serca na poziomie 15% to rzeczywiście wyrok? Lekarz powiedział ze tata nie przezyje 5 miesiecy

Dziekuje. Staram się go przekonać ale kiepsko mi to wychodzi. on jest świadomy swojego stanu i jak to określa ma to gdzieś. Powodem jest to ze mama zmarła 2 tygodnie temu. Nagle. I on się poddał. Juz nie mam siły i pomysłu. Mimo wszystko dziękuję za odpowiedzi

Do psychologa idziemy w poniedzialek. Pójdzie. Wiem ze dla świętego spokoju, żebym się odczepila. 8 kwietnia umówiłam mu wizytę ze świetnym profesorem, kardiochirurgiem. Czekał na nią, mial nadzieje ze mu pomoże. A teraz już nie czeka. Jak trudno w takich momentach pomagać najbliższym osobom...

Mam jeszcze jedno pytanie. Czy mimo tej małej wartości EF, nie powinno być tak że ojciec jeszcze pozyje? W końcu ma wszczepienia kardiowerter -defibrylator. Jak on działa w takim przypadku? Jeśli serce się zatrzyma to powinien dostać wstrząs i żyć dalej. Czy się mylę? 

Gość Leszek55

Paulino, właśnie po to jest defibrylator. W przypadku zatrzymania akcji serca wstrząs elektryczny przywraca je do pracy. Przy frakcji poniżej 35 częściej to może się zdarzyć, stąd takie zabezpieczenie. Każdy potrzebuje komfortu i troski w każdej minucie życia, a też nie wiadomo, co komu pisane...

2 minuty temu, Gość Leszek55 napisał:

Paulino, właśnie po to jest defibrylator. W przypadku zatrzymania akcji serca wstrząs elektryczny przywraca je do pracy. Przy frakcji poniżej 35 częściej to może się zdarzyć, stąd takie zabezpieczenie. Każdy potrzebuje komfortu i troski w każdej minucie życia, a też nie wiadomo, co komu pisane...

Dziękuję. Właśnie to chciałam wiedzieć. Jest możliwość ze kardiowerter zawiedzie i serce nie zacznie bić z powrotem? 

6 minut temu, Gość Leszek55 napisał:

Bo właśnie pojawiła się pewna sprzeczność. Lekarz twierdzi ze tata nie przeżyje 5 miesięcy bo stanie mu serce. Ale dlaczego tak twierdzi skoro w takiej sytuacji pobudzi go defibrylator?