Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Nerwica serca ??

Gość Paulina

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Paulina

Cześć. Otóż od kilku miesięcy odczuwam bole w klatce piersiowej i czasami uczucie jakby zatrzymywanie się serca. Często przy chodzeniu odczuwam taki ciężar w klatce piersiowej. Byłam u kilku kardiologów miałam robione ekg kilka razy, echo serca 3 razy, test wysiłkowy, doplera tętnic szyjnych.  Do tego badania krwi. Lipidogram, glukoza, morfologia, parametry sercowe tz. Troponina, Ck i inne. Każdy kardiolog mowi ze nic nie widzi że wyniki dobre i że to nerwica. Mam wrażenie że mnie olewają bo jestem młoda i co może mi być. Boję się że mam jakąś miazdzyce albo bole dławicowe. Bol nawet pojawia się po posiłku. Czy ktoś ma podobne objawy? 

Cześć, Ja z takimi bólami i innymi objawami zmagam się już ok. 10 lat. W ostatnich latach to się nasiliło. Też biegałam po lekarzach, ostatnio po kardiologach, regularnie mam robione EKG. Ale u mnie werdykt jest prosty nerwica. Dlatego też u Ciebie może być podobnie. Ja się nie znam, więc nie chcę się wypowiadać za lekarza. Ale skoro nie ma przyczyny bezpośrednio w sercu czy innych narządach to może być to nerwica. Po za tym Twoje obawy też mogą wskazywać na nerwice, a zamartwiając się, tylko ją karmisz. Może jesteś osobą wrażliwą? Żyjesz w stresie? To może być przyczyną. Jednak odradzam Ci, żebyś szła do psychiatry, chyba, że faktycznie źle się czujesz. Lepiej od razu idź do psychoterapeuty. Sama może stosuj jakieś preparaty ziołowe, suplementy, magnez. Tylko staraj się uniknąć farmakoterapii. To nic dobrego.