Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Udar mózgu i pobyt w szpitalu

Rekomendowane odpowiedzi

Moja mama doznała udaru mózgu,karetką została przewiwziona do szpitala w Węgrowie, była przytomna, świadoma tylko nie mogła nic mówić i tym się bardzo zdenerwowała ,miała bardzo wysokie ciśnienie. W szpitalu powiedziano nam, że musi mamę zbadać neurolog i trzeba zrobić tomograf głowy. Nic z tego nie zrobiono. Po24 godzinach traciła świadomość i okazało się, że ma niewładną całą prawą stronę od nogi po rękę. Następnie straciła przytomność.Od 3- tygodni jest nieprzytomna a lekarz stwierdził, że pobyt w szpitalu się kończy i mamę trzeba przenieść do domu opieki ponieważ wymaga całodobowej opieki. Mama jest w podeszłym wieku ma 87 lat, Proszę o pomoc, czy tak można i jakie są procedury postępowania w takich przypadkach.
Nie znam procedur ale właśnie opiekuję się bliska mi osobba 94 lata po udarze. U nas prawej pólkuli czyli niedowład lewej strony ciała. Słabiutka, ale świadoma. Byłam przerazona, bo udar postepował. Nie otwierała nawet oczu. Po kilku dniach stan minimalnie sie poprawił - zaczęła na nas patrzeć i taki drobiazg podnosi człowieka na duchu. Tez bałam się zabrać babcię do domu bo nie miałam pojęcia jak się opiekować aby nie zaszkodzić. Pytałam lekarzy jak długo osoby po udarze przebywaja w szpitalu. To wszytstko zależy od stanu. Jesli nic się złego nie dzieje 7-10 dni. Ale z obserwacji wynika, że i kilka miesięcy. Nie daj się zbywać, pytaj w NFZ, u ordynatora. Pisz pisma do dyrekcji. Samo przewiezien ie karetką mimo ciepłego ubrania u nas spowodowało zagrożenie zycia z uwagi na mróz. Jestem wykończona ale szczęsliwa, że babcia jest z nami, że nie oddałam jej do domu opieki. U nas nie ma oddziałow dla osób przewlekle chorych, a oddział paliatywny ma malutko miejsc i dotyczy raczej nowotworów. Jeszcze raz namawiam Cię abys walczyła o swoja mamę, o to by pozostała na oddziale tak długo ile trzeba aby doszła do siebie, odzyskała świadomośc. Pozdrawiam i życzę pomyslności i zdrowia dla Was.
Bardzo dziękuję za słowa otuchy, ale stan mamy jest bardzo poważny- niemal krytyczny, na dodatek zaczęła gorączkować. W tej sytuacji możemy jedynie czekać. Pielęgniarki kilka razy dziennie mamę odsysają, przewijają, a rehabilitant wykonuje ćwiczenia i zmienia pozycję leżenia. CHWAŁA IM ZA TO** Pozdrawiam i życzę dużo zdrówka i wytrwałości.
Im starsza osoba tym trudniej powrócić do stanu sprzed udaru.Jeżeli pacjent jest w ciężkim stanie,wręcz wegetującym to szpitale wypisują chorych i zalecają ZOL,gdyż dalszy pobyt w szpitalu nic nie wniosłby i należy taką osobe umieścić w specyjalnym do takiej opieki ośrodku.Wiem co mowię i jak jest bo sama pracowałam w szpitalu w wegrowie.Lekarze i rehabilitanci robią co mogą.