Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Wynik Echa Serca interpretacja

Rekomendowane odpowiedzi

1.dyskretne powiekszenie lewego przedsionka/powierzchnia ok 19kw/poza tym wielkosc jam serca w normie.2. prawodlowa grubosc  kurczliwosc skurczowa i rozkurczowa mm LK.3.zastawki a/mitralna-umiarkowana/++/niedomykalnosc z ERO-0,2 cm kw.bez cech stenozy mitralnej,b/aortalna-trojplatkowa o prawidlowej strukturze i funkcji, c/trojdzielna mała/+/ niedomykalnosc z cis.skurczowym w PK ok 23 mmHg d/plucna-sladowa niedomykalnosc.osierdzie bz.EF ok 66%.Tapse -24mm.nieco szybsza czynnosc serca-77/min. Kobieta wiek 42lata.

Gość marcin uk

A tak z ciekawosci kardiolog ci robil echo? bo czasami tak jest ze inna osoba robi echo a inna opisuje. Ja tak mialem kiedys. Najlepiej jak kardiolog robi echo i odrazu ci opisuje. A co ci powiedziala osoba wykonujaca echo? Chyba echo w miare ok ale ja nie jestem kardiologiem. Najepiej konsultowac wyniki z osoba, ktora jest kardiologiem.  Co do niedomykalnosci na echo to tragedii nie ma jeden plus niedomykalnosci to wogole u kazdego moze wystepowac, 2 plusy tez sie zdarza i normalnie sie z tym zyje. Wielkosc serca w miare ok

witam. badanie robil kardiolog, poowiedzial ze wszystko ok, ze kontrola za rok,zastanawiam sie w jakim czasie taka niedomykalnosc moze sie powiekszyc, czemu lekarze w polsce nie robia zabiegów od razu, czy chodzi o to ze jest za mala niedomykalnosc? bylam u drugiego kardiologa, ktory stwierdzil ze jest tylko sladowa niedomykalnosc, wydaje mi sie ze kazdy sprzet robi inne pomiary, jeden jest bardziej dokladny, inny mniej.drugi kardiolog powiedzial zeby nie przychodzic wcale, bo to nic takiego. badz tu madry...

Edytowane przez ewela1977
Gość marcin uk

Zabieg ci nie jest potrzebny:)  przy dwoch plusach na zastawce mitralnej nikt ci nie bedzie wymienial zastawki. 🙂 jesli jest tylko sama niedomykalnosc. Cos mi sie wydaje ze nigdzie na swiecie niechcieli by robic zabiegu jak jest tylko taka niedomykalnosc. Nigdzie nie jest powiedziane ze ta niedomykalnosc ci sie powiekszy moze tak byc ze do konca zycia bedziesz zyla z taka niedomykalnoscia. moja diedomylnosc na zastawce mitralnej tez jest okolo 2 plusow i ona  sie trzyma od 15 lat. Ja mialem wymieniana zastawke aortalna ale na tamtej niedomykalnosc byla bardzo duza. I sama niedomykalnosc chyba nigdy nie jest powodem opercaji.... jakbys miala powiekszone serce znacznie to wtedy lekarze by sie zastanawiali.

Widocznie twoje serce radzi sobie dobrze z tymi niedomykalnosciami i sie nie powieksza. Czyli nie ma co sie za bardzo tym przyjmowac bo jest naprawde duza szanse ze nigdy nie bedziesz miala operacji serca, naprawde roznie to bywa. Ja bym na twoimi robil kontrole nie musisz co roku, moze to troche przeasada... ale co jakis czas mozesz pojsc. moim zdaniem kardiolog ktory powiedzial zeby nieprzychodzic wcale to blad... ale z drugiej strony ten co powiedzial co roku tez za czesto. Moze zrob sobie kontrole co 2 lata ?. Ja jestem po 2 operacjach wymiany zastawki aortalnej, bylem w styczniu u profesora Kusmierczyka i powiedzil mi ze w moim przypadku co 2 lata kontrola i tyle. 

Gość marcin uk

diedomylnosc = miala byc niedomykalnosc 🙂 ach ta klawiatura.

Wiesz na echo mozna chodzic co pol roku tylko to nie ma wiekszego sensu przynajmniej w moim przypadku i pewnie w twoim tez. Najwazniejsze zebys sie nie stresowala tym za bardzo bo stres ci moze zrobic wiecej zlego niz ta cala niedomykalnosc ( ktora wcale nie jest duza) Ja codziennie jezdze na rowerze, a wlasnie skonczylem cwiczyc przed chwila:) Nigdzie nie jest powiedziane ze jezeli ma sie niedomykalnosci na zastawkach nie mozna cwiczyc:) zalezy od stopnia 🙂

Pocieszyles mnie troszkę, cwiczyc nie cwicze...teraz jestem na diecie aktualnie, musze zjechac 10 kilo, rower jak najbardziej-uwielbiam.wiesz kardiolog mi powiedzial ze mam zyc tak jak zylam, zapytalam wprost czy moge dzwigac, bo prace mialam moze nie ciężką, ale nieraz trzeba było przerzucic tone akumulatorów, przez 18 lat-stwierdzil wrecz ze moge dalej robic, to co robilam...ale na szczescie prace zmienilam.palic pale, alkohol sporadycznie, spacery tak, rower tak...Marcin moge zapytac w jakim wieku jestes?

Gość marcin uk

35 lat mam:) i bardzo jestem aktywny fizycznie. Na wizycie u profesora bylem z echem serca i zapytalem panie profesorze mam  jakies ograniczenia w wysilku fizycznym?, a odpowiedzial moze pan robic wszystko:) (mimo ze mialem juz 2 operacje serca. 🙂 ) Ale u mnie to bylo tak ze urodzilem ze ze zle zbudowana zastawka aortala, ktora z czasem zaczela bardzo mocno sie niedomykac. Ale ty masz z tego co widzialem wszystkie zastawki dobrze zbudowane tyle ze masz male niedomykalnosci. Ale to mnostwo osob moze miec to samo co ty nawet o tym nie wiedzac.

Wiesz co,tetno bylo ok.to bylo raczej takie uczucie jakby serce podchodzilo mi do gardla.aparat pokazywal mi arytmie,mam taka opcje na cisnioniemierzu.wiec koniec 2017 roku poszlam do kardiologa.zlecil badania:krew,tarczyca,ginekolog,usg jamy brzusznej,rtg,dopler tetnic nerkowych,watrobowe,cholesterol,bylo jeszcze ich troche...tylko cholesterol wyszedl podniesiony,holter w miare ok,bylo kilka pobudzen...w zwiazku z tym nie dostalam zadnych lekow,zalecenia dieta.przy wzroscie 175 waga jest 82,wiec musze zgubic 10 kilo