Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Kołatanie ustaje po wysilku

Gość Tomek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.Mam 23 lata

Cala moja historia zaczęła sie w marcu 2018.

Po umyciu 3 samochodów wróciłem do domu i wieczorem zacząłem odczuwać  mocne kołatanie serca i ciśnienie wynosiło 170/100.

Pojechałem na Sor gdzie zrobili mi ekg i pobrali krew do badan. Otrzymałem również tabletkę pod język która obniżyła ciśnienie.

Po 2 godzinach zostałem wypuszczony z zaleceniem zażywania potasu poniewaz byl na dolnej granicy.

Historia powtórzyła sie miesiąc później.

Do tego dnia leczylem się kardiologiczne (podejrzenie kardiomiopati przerostowej)

Bezobjawowo (pracowałem na budowie, jeździłem na rowerze po 50km dziennie) 

Lekow rowniez nie bralem.

Do tych 2 incydentach wybralem sie do kardiologa ktory zalecil mi dawkowanie Kalydioum 600(potas) iraz przepisal beta-zk 25.

Przez pewien czas bylo w miare ok, natomiast potem zaczęły sie pojawiać ,kołatania, klucia w klatce,  duszności, , skoki pulsu , bolesci serca, ucisk w klatce piersiowej (spoczynek i wysiłek) 

Wybrałem sie kolejny raz do tego samego kardiologa ktory wyslal mnie na probe wysilkowa,  cisnienie przed 140/80 (syndrom bialego fartucha i stres) 

Proba zostala zakończona po 6.38 min ponieważ zaznaczyłem ze powoli zaczynam odczuwać dyskomfort w klatce.

Dostałem również skierowanie na koronografie w trybie pilnym.( podejrzenie niewydolnosci serca) 

Nigdy nie czulem zeby cos bylo ze mna nie tak i postanowiłem zasięgnąć rady u innego kardiologa (prywatnie) 

Na wstepie Ekg i potem poszedłem na konsultacje.

Lekarka poprosila o wszystkie wyniki badan wykonywane do tej pory, oraz mnie osluchala.

Pierwsze co usłyszała to szmer(mam go od dziecka) I wykonała mi Echo serca przez które stwierdziła jasno ze kardiomiopati przerostowej nie mam, serce pracuje prawidłowo, wyrzuty wszystko w normie , jedynie mam wypadanie zastawki mitralnej.

Z dotychczasowych badan rowniez nie wyszlo nic niepokojącego.

Po przeczytaniu moich wyników stwierdziła ze  z sercem jest wszystko w porzadku i ona podejrzewa zaburzenia psychiczne (nerwica) 

Oraz zmieniła mi beta zk 25 na Isoptin i zleciła 1 tab Kalydium i Magnezu B6 Forte codziennie.

Od tamtej pory czuje sie znacznie lepiej, klucia minęły jedynie co pozostalo to przy wysilku czuje ucisk w klatce piersiowej oraz sporadycznie kołacze mi serce.

Dodatko tez chce zaznaczyc ze od kilku miesiecy mam problemy z zoladkiem, klucia, przelewanie, zgaga (lekarka rodzinna twierdzi ze moze to byc refluks) natomiast za miesiac mam wizyte u gastrologa i wszystko sie okaze.

W zwiazku z powyższa  historia mam kilka pytan 

1.Czesto po calym dniu pracy, zrzucenie wegla, prace ogrodowe (wieczorem odczuwam kolatania serca, puls w granicach 70/80 cisnienie 120-125/70-80.Zdarza sie ze rano po nocy, ciagle czuje kołatanie i calkowice przechodzi gdy poćwiczę  na rowerku stacjonarnym .Co moze być tego powodem ? 

2.Czy ucisk w klatce przy wysilku faktycznie moze byc spowodowany problemami z zoladkiem (refluks) ?  dodam ze godzinna jazda na rowerku stacjonarnym z prędkością 30km/h nie wywołuje ucisku w klatce

3.Mam spora nadwagę, 96kg przy wzroście 175cm i mała aktywność fizyczna ( dopoero od miesiaca ćwiczę na rowerku stacjonarnym).

Czy powyższe dolegliwości mogą być związane z zastaniem organizmu ?   

Najbardziej zastanawia mnie fakt dlaczego kołatanie ustaje po rowerku stacjonarnym, czy serce w ten sposób domaga sie wysiłku ? 

Dziękuje za przeczytanie i na wstępie przepraszam za jakiekolwiek błędy czy braki  w znakach interpunkcyjnych.Pisane na szybko.

1. Wzorcowy wrecz puls i cisnienie po calym dniu intensywnej pracy, wiec mysle ze kolatanie moze byc raczej psychologiczne. Czesto sie zdarza ze osoba aktywna (fizycznie, umyslowo) skupia sie na swoim ciele i objawach kiedy aktywnosci brakuje, a nie kiedy jest aktywna. Jak wiadomo tez duzo rzeczy w tym nerwy, potrafia wywolac bol w klatce piersiowej. A bol ktory zanika po wysilku fizycznym, jako sercowy odrzucaja nawet amerykanskie strony dla pacjentow ktore zwykle nie mowia nic wprost (disclaimery na wypadek pozwow). Wiec mozna smialo powiedziec ze bol w klatce zanikajacy przy wisilku na rowerki nie jest sercowy

2. Moze. Moze byc tez spowodowany problemem z miesiniami, plucami, osierdziem, koscmi, przelykiem czy czysta psychologia. I te w odroznieniu od sercowych nie pogarszaja sie przy cwiczeniach, a wiele moze nawet sie polepszac.

Serce nie potrafi sie domagac wysilku. Bol w klatce ustajacy po cwiczeniach fizycznych po prostu nie jest sercowy. Tam naprawde duzo rzeczy moze bolec. I nie wszystkie nie sercowe, sa nie powazne oczywiscie, ale sa nie sercowe.

ps: dobry sor ze w ogole sie przejal 170/100. Tabletka pod jezyk jest obowiazkowa od 180/120 wedle prawa, a wiele placowek ponizej 200/120 i tak nie da.

W dniu 20.02.2019 o 18:00, Gość Mikey napisał:

1. Wzorcowy wrecz puls i cisnienie po calym dniu intensywnej pracy, wiec mysle ze kolatanie moze byc raczej psychologiczne. Czesto sie zdarza ze osoba aktywna (fizycznie, umyslowo) skupia sie na swoim ciele i objawach kiedy aktywnosci brakuje, a nie kiedy jest aktywna. Jak wiadomo tez duzo rzeczy w tym nerwy, potrafia wywolac bol w klatce piersiowej. A bol ktory zanika po wysilku fizycznym, jako sercowy odrzucaja nawet amerykanskie strony dla pacjentow ktore zwykle nie mowia nic wprost (disclaimery na wypadek pozwow). Wiec mozna smialo powiedziec ze bol w klatce zanikajacy przy wisilku na rowerki nie jest sercowy

2. Moze. Moze byc tez spowodowany problemem z miesiniami, plucami, osierdziem, koscmi, przelykiem czy czysta psychologia. I te w odroznieniu od sercowych nie pogarszaja sie przy cwiczeniach, a wiele moze nawet sie polepszac.

Serce nie potrafi sie domagac wysilku. Bol w klatce ustajacy po cwiczeniach fizycznych po prostu nie jest sercowy. Tam naprawde duzo rzeczy moze bolec. I nie wszystkie nie sercowe, sa nie powazne oczywiscie, ale sa nie sercowe.

ps: dobry sor ze w ogole sie przejal 170/100. Tabletka pod jezyk jest obowiazkowa od 180/120 wedle prawa, a wiele placowek ponizej 200/120 i tak nie da.

Dziękuję bardzo  za odpowiedz 🙂

Tak jak wspominałem wcześniej, tekst pisalem na szybko i czytając go teraz na spokojnie, widze ze kilka rzeczy mogło być złe sformułowanych przez to źle zrozumianych.

1.Kołatanie serca faktycznie  ustaje po wysiłku, natomiast ucisk w klatce pojawia się w trakcie wysiłku, i to tez nie każdego.

Dla przykładu :Godzina na rowerku stacjonarnym nie wywołuje żadnego ucisku, (początkowo po 5 min zaczynałem odczuwać dyskomfort) 

Ta sama sytuacja z myciem samochodu, początkowo przy pierwszym czułem ucisk, teraz umyje  dwa i nic nie czuje.

Zas, szybkie wejście po schodach, szybki trucht czy bieg, powodują już ucisk nie bardzo bolesny ale odczuwalny.

Miewam tez wysokie plusy spacer 114-124 Trucht 130 Czy wejście po 11 schodach 124-142.Natomiast to wiąże ze spora nadwaga (z którą staram sie walczyć)

Wracając do odpowiedzi: 

2.Rtk klatki wykonane, wszystko w porządku.

Echo serca również, żadnych płynów (Tylko wypadanie płatka zastawki mitralnej) 

Gastroskopia nie wykazała zmian w przelyku.

RTG kręgosłupa będę miał w przyszlym tygodniu. 

A sor faktycznie na wysokim poziome, nie słyszałem aby ktokolwiek narzekał na niego.