Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Bisocard + alkohol = objawy na drugi dzień

Gość Qwerty

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć wszystkim. 

Leczę się na nadciśnienie od ok. 10 lat. 

Ostatnio na badaniu EKG lekarz stwierdził dodatkowe komorowe skurcze serca i zbyt szybki puls, który dochodził pod 100 uderzeń. 

Przepisał mi Bisocard w dawce 2,5mg.

Już pierwszego dnia puls spadł do ok. 55. Czy leżałem potrafił być w granicy 45. Czułem się ok. 

Zdarzyło się spotkanie towarzyskie na którym się upiłem. Od tamtej pory puls podniósł się do 65. Dalej czułem się ok. 

Po jakimś czasie przyjechała z innego miasta siostra cioteczna żony, więc z racji okazji znowu był alkohol. Na drugi dzień puls podskoczył do 75. Jest to puls średni. Gdy chodzę, coś robię jest ok. 80-85. Gdy leżę i odpoczywam 60-70.

Czy to możliwe, że alkohol na stałe osłabia działanie beta blokera? 

Gość marcin UK

Alkohol podnosi tetno:) i mozna pic alkohol przy stosowaniu beta blokera nie ma z tym problemu. Sam biore beta bloker od 15 lat:) 2.5 mg to bardzo mala dawka. Praktycznie nie zapisuje sie mniejszych. Byl okres kiedy bralem 10 mg beta blokera. wiec beta bloker obniza tetno a alkohol podnosi, niezaleznie od beta blokera. podczas wysilku normalne ze puls wynosi nawet 100 i duzo wiecej.  Twoj puls jest jak najbardziej ok. A to ze jak bedziesz pil alkohol to bedziesz mial wiekszy puls to calkiem normalne. Wszystko zalezy jak czesto jak raz na jakis czas to ja niewidze w tym problemu.

Gość marcin UK

a co do dawek beta blokera to kiedys sam sobie zredukowalem dawke do 1,25 mg , powiedzialem o tym kardiologowi a on do mnie kto przepisal panu taka dawke?:) niech pan odstawi beta bloker bo w takiej dawce on praktyucznie nie dziala.. Ale wiem ze lekarze przepisuja taka dawke w innych schorzeniach. A poza tym moze tez byc taka sytuacje ze podswiadomie 1.25 mg dziala bo farmakologiczne pewnie dzialanie jest bardzo slabe. obecnie biore 5 mg. I wyraznie widze ze z czasem organizm sie przyzwyczail do leku. kiedys jak wzialem 5 mg to sie czulem co najmniej dziwnie a teraz praktycznie normalnie. tez kiedys bralem 1.25 czy 2.5 mg:). Obecnie biore tylko beta bloker a ty bierzesz jeszcze jakies inne leki?

Gdy zacząłem brać bisocard puls cały czas wynosił 50-55. Po pierwszym piciu podwyższył się do 60-65, natomiast po drugim 70-75 i jest obecnie cały czas taki. 

Wygląda to w ten sposób jakby spożycie alkoholu osłabiło działanie beta blokera. 

Ewentualnie jest to zbieżność i docelowo puls miał taki być. 

Obecnie gdy leżę puls spada do 55-65, a wcześniej miałem taki podczas zwykłych codziennych zajęć. 

Dodatkowo jeszcze zauważyłem, że zanim zacząłem brać bisocard i zapaliłem papierosa puls przyspieszał do 90-100. Teraz gdy palę puls jest taki sam, np. siedzę i mam 70, idę zapalić a puls dalej wynosi 70.

Jeśli chodzi o alkohol to przy większym wypiciu dochodzi do 120, ale tak zawsze miałem.