Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Wyniki badań echa

Gość Marzena

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry chciałabym się dowiedzieć czy z takimi wynikami moja sytuacja kwalifikuje się na operację . Pytam się dlatego że byłam dzisiaj na tym badaniu i pani mówi że operacja powinna być przeprowadzona dodam że mam 18 lat  160 cm wzrostu oraz 48 kg wagi i jakiś bólu serca czy coś w tym stylu nie występuje w dodatku ćwiczę na siłowni i w miarę aktywnie spędzam wolny czas . 

Wyniki badania 

Lewa komora 36/18 przegroda 9/16

Lewy przedsionek 28 

Prawa komora 39 w 4c:46  ściana tylna 9/16

Aorta opuszka 28 , występująca 22

Zastawka mitralna bezbrzeżne zgrubienie płatków 

Zastawka aortalna.bez zmian organicznych

Zastawka trójdzielna i płucna  bez zmian 

Prawidłowa kurczliwość lewej komory 

Frakcja wyrzutowa 60procent 

Osierdzie bez zmian

Wynik; ubytek w przegrodzie miedzyprzedsionkowej typu ASD II o wielkości około 21 mm z L-P przeciekiem . Qp:qs -2.64 dobra funkcja skurczowa powiekszonej RV powiększenie RA łagodna It z dużym prawdopodobieństwem HP dobra funkcja skurczowa LV

Z góry dziękuję za pomoc 😁

Gość Ewa38zToF

Cześć, Marzeno! Rzuciła mi się w oczy Twoja niska waga. Ja przy tym samym wzroście ważę... 10 kg za dużo, a powinnam ok. 60 kg. 

Twoja wada nie jest złożona , ale ubytek jest duży. Dlatego pewnie czeka Cie operacja, a nie przezskórne zamknięcie ubytku. Gdzie będziesz operowana i kiedy mniej więcej?

Pozdrawiam

Gość Ewa38zToF

Marzeno droga! Kiedy byłam w Twoim wieku, miałam za sobą 3 operacje, z czego dwie jako 17-latka. Ciesz się, że masz wadę, którą można skorygować. Bez tego możesz mieć problemy w ciąży i przy porodzie. Jako ośrodek kardiochirurgiczny polecam Instytut Kardiologii w Warszawie -Aninie.