Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Nerwica czy choroba wieńcowa?

Gość Olkaa

Rekomendowane odpowiedzi

Hej. Mam pytanie. Czy echo serca i parametry sercowe troponina, kreatynina, Ck może wykryć chorobę wieńcowa? Mam taki problem że 3 miesiace temu zaczęły się u mnie bole w klatce piersiowej, najczęściej jest to bol zlokalizowany właśnie na sercu. Czasem boli powyżej, czasem lewą łopatka, lewy bark a czasem boli lewą ręką. Bole są różne raz czuje ucisk, raz gniecenie, raz ostre kłucie i dyskomfort. Bol jest z reguły cały dzień od rana do wieczora. Byłam już u 3 kardiologow. Ekg które często wychodzi mi kiepsko, ale wszyscy mówią że to od niedoboru elektrolitów bo zawsze mam za niski potas. Właśnie w ekg najczęściej mam spadek odcinka st. Echo serca robione 2 razy wszystko na nim super. I badanie na troponine w normie. Mam dobry cholesterol, dobry cukier, morfologia ok. No i mam 23 lata. Wszyscy mi mówią że jestem zdrowa że nic mi nie jest. Że to nerwica. A ja nie potrafię w to uwierzyć. Boję się ćwiczyć czy robić jakikolwiek wysiłek fizyczny bo boję się że będzie boleć mnie jeszcze bardziej albo że dostanę zawału. 

Puls wydaje mi się że mam ok. W spoczynku 64-80. Bole występują w różnych godzinach czasowych. Czasem mam tak że boli mnie cały dzień. Bol pojawia się gdy siedzie, leżę czy idę i występuje on w różnych miejscach klatki piersiowej. 

Gość Francesca

Hej. Jestes b mloda. Pamietam jak nam na studiach medycznych mowili ze wiekszosc boli w klatce w mlodym wieku jest na tle nerwowym. Jezeli kardiolog mowi ze jest ok to pewnie tak jest. Sprobuj moze pobrac cos na uspokojenie i zobacz czy ci minie troche ten bol