Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Nagłe pojawienie się wypadania płatka

Gość Damian

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry wszystkim. Mój mąż ma mocno przerosnieta lewą komorę,  nascisnienie tetnicze, niedomykalnosc zastawki aortalnej. Za tydzien jedziemy na operacje naprawy zastawki i zalozenia pierscienia. Klinika kardiochirurgii we Wroclawiu. Czy ktos wie po jakim czasie kieruja na rehabilitację? Jak dlugo ob trwa? 

Pozdrawiam Ania 

Wymiary komory 76 , zastawka do naprawy A nie do wymiany i z tego się cieszymy, jednak to zawsze operacja na otwartym sercu ... 

Dzień dobry wszystkim. Mój mąż ma mocno przerosnieta lewą komorę,  nascisnienie tetnicze, niedomykalnosc zastawki aortalnej. Za tydzien jedziemy na operacje naprawy zastawki i zalozenia pierscienia. Klinika kardiochirurgii we Wroclawiu. Czy ktos wie po jakim czasie kieruja na rehabilitację? Jak dlugo ob trwa? 

Pozdrawiam Ania 

U mnie komora 69mm i powiedział mi chirurg że jak bym miał 75mm od ręki operacja w trybie pilnym . Ile twój mąż ma lat ? 

Też mam nadzieję że zastawka do naprawy a nie wymiany bo to spora różnica w życiu. 

Ogólnie się czuję świetnie i szkoda by mi było żeby po operacji było gorzej . Mam wadę serca kompletnie bez objawów , niskie ciśnienie brak zmęczenia itp. 

W dniu 11.02.2019 o 10:21, Gość Jacquouille napisał:

mi prawa komora urosła 60 mm w rok 🙂 i PASP się zwiększyło o 10 mmHg, czyli tyle ile Ty masz. Jeśli chodzi o to budzenie się w nocy może masz niedrożność drug oddechowych w pozycji leżącej, co często powoduje niedotlenienie i budzenię się w nocy, a nawet może wywoływać nadciśnienie. Przede wszystkim nie powinieneś się martwić, być może twoja lewa komora to pozostałości sportu, jeśli badania są ok 🙂

60 mm czy może .miałaś na myśli 6mm 🙂 dzięki za wsparcie

Gość Francesca

Hej Damian. Jak tam u ciebie? Ja tez mam wypadanie platka i mi kardiolog powiedzial ze to nie jest wada wrodzona wiec moze sie nagle pojawic. Wypadanie platka ma mnostwo osob ale nie u kazdego sa objawy. Ja tez sie wybudzam w nocy z tachykardia. Wszystkie badania mi wychodza dobrze.mialam holtera w momencie tachykardii ale w opisie nawet nic o tym nie bylo. Tez mialam nerwice lata temu,mam b stresujacy okres w zyciu i czasem leki,ale nie wi3m juz co powoduje co

Hej. dzięki, że pytasz właśnie wyszedłem od lekarza i dal mi leki Concor ponieważ mam epizody częstoskurczu na Holterze.

O dziwo w dzień holtera czułem się nadzwyczaj dobrze, a nawet miałem wolne od pracy, a mimo to stwierdził, że serce pracuje zbyt szybko.

Nerwica u mnie stwierdzona z atakami paniki no i od tego wszystkiego przyszły problemy z sercem...

Najmniejszy stres powoduje u mnie wzrost tętna i to musiało spowodować wypadanie płatka plus niedomykalność zastawek.

No i ten częstoskurcz.

Stres to zło trzeba się to wystrzegać. Pozdrawiam i życzę zdrówka 🙂

Gość Francesca

Tak ci kardiolog powiedzial ze stres spowodowal wypadanie platka? Mi powiedzial ze jedno z 2 nie ma nic wspolnego. Ile bedziesz ten concor bral? Ja tez mam przepisany ale biore doraznie jak narazie. A na holterze jak miales zapisany czestoskurcz? Ja mialam atak tachykardii jak mialam holtera ale na opisie nic o tym nie bylo a ja sie tak zle czulam ze az musialam brac lek uspokajajacy

Sorki, powiedział, że to z niedoboru magnezu, a stres wyplukal magnez ? 

Nie wchodziłem z nim w rozmowę na ten temat bo juz mialem 100 tętno z nerwów i ciśnienie skoczyło, A wtedy jestem myślami gdzie indziej 😞

2.5 mg dziennie Concoru, żeby obniżyć mi właśnie tętno.

Na holterze wyczytał kilkusekundowe salwy w arytmiach że to epizody są częstoskurczu. 

Tam możesz na zdjęciu moim zobaczyć że jakieś pary są w arytmii to jest ten częstoskurcz. 

A co do arytmii mówił że do 100 na dobę mieści się w normie. Więc nie jest tak ze mną tragicznie.

Wszystko siedzi w głowie:) nerwica okropna jest, ale da się z tym żyć 🙂

ataki tachykardii mam często wtedy pomaga mi spięcie mocno mięśni brzucha lub 2 szklanki zimnej wody. 🙂

zdrówka Ci życzę:) pozdrawiam

Gość Francesca

Hej, zdjecie twojego holtera jest malo wyrazne. Mi tez pomaga picie duzej ilosci wody i plukanie twarzy w zimnej wodzie w razie ataku. Concor ci dal lekarz na jakis czas okreslony(miesiac , pol roku) czy juz na stale masz brac? Mi sie wydaje ze wypadanie platka sie ma a brak magnezu pogarsza jego objawy ale nie powoduje tego wypadania. Ja mieszkam we wloszech i tutaj to wogole wypadanie platka traktuja jak nic, mowia ze co 3 osoba to ma a moich tachykardii nawet z tym nie lacza 

Hej Damian, tak,teraz widac wyraznie. Jak tam u ciebie? Cos sie polepszylo? Ja ostatnio lepiej, mam mniejsze tachykardie tzn rano serce mi nadal podskakuje ale juz zazwyczaj ponizej 100 i jest do opanowania i przechodzi po kilku minutach. Zobaczymy jak to sie potoczy. Ja na holterze nie mialam nic zadnych pobudzen a to b dziwne bo czulam i tachykardie,na pewno bylo sporo powyzej 100, i mocne walniecia i przeskoczenie serca. A jakies tam male arytmie to kazdy moze miec. Moj maz kiedys robil holtera i tez mu cos tam powychodzilo ale wazne co kardiolog mowi, on wie co jest norma a co nie. Mojemu mezowi powiedzial ze jego zmiany to sa normalne