Gość Damian Opublikowano 23 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2019 Witam, może ktoś powiedziec mi coś więcej o tych wynikach?? Kardiolog mówi że jest ok, ale zdziwiona, że takie zmiany od poprzedniego badania wykonanego 2 lata wstecz które nic nie wykazały. Mam 27 lat. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Damian Opublikowano 27 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2019 Ktoś odpowie ? Cytuj Odnośnik do komentarza
arsen008 Opublikowano 27 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2019 Witaj Mój kolega robił 5 lat temu że nic nie wyszło a teraz się zmieniło bo ma niedomykalność zastawki mitralnej II stopnia . U Ciebie nic groźnego nie widać . Z jakiego powodu robiłeś już drugie echo serca ?? Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Damian Opublikowano 27 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2019 Robiłem ponad 2 lata temu, bo nie wiedziałem co się dzieje i trafiłem na SOR teraz wiem że wtedy miałem atak paniki, ataki miałem rzadko, w ostatnim czasie zacząłem odczuwać kłucie i duszności oraz brak tolerancji na wysiłek. Do tego doszły przebudzenia w nocy z mocnym biciem serca i brakiem tchu. Aby stwierdzić nerwicę robię najpierw wszystkie badania po kolei. No i wyszło na echo teraz to minsie trochę martwię A kardiolog wzruszyła ramionami. 😞 Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Damian Opublikowano 27 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2019 Do tego doszły jakieś dziwne bóle pod pachami ucisk w uszach ogromne wory pod oczami. Biorę magnez i potas plus omega 3 forte. Staram się codziennie ćwiczyć chociaż 15 minut dłuższy wysiłek mnie przydusza. Kiedyś mogłem grać w piłkę 2h na najwyższych obrotach teraz duszności zalany potem worki pod oczami. Tak samo w pracy 12h I na wieczór basen 2h. A teraz nie pracuje już pół roku po prostu nie mam siły fizycznej... Badania laboratoryjne wszystko dobrze jedyne co to cholesterol 200 i ldl 122. Plus to echo serca. Idę jeszcze na ekg wysiłkowe za tydzień. Fajek nie palę alkohol raz na miesiąc A czuje się jak wrak człowieka. Boję się że mam miażdżyce Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Jaaa Opublikowano 27 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2019 Możesz mieć miażdżycę, a możesz mieć zatorowość płucną - objawy bardzo podobne. Pogadaj z lekarzem aby wykluczyć, lub potwierdzić i leczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Jaaa Opublikowano 27 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2019 Chociaż echo samo w sobie powinno wykluczyć zatorowość, więc to pewnie nie to. Najważniejsze - nie panikuj i na spokojnie szukaj przyczyn tego stanu. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Damian Opublikowano 28 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2019 Miałem RTG klatki piersiowej i wszystko było w porządku. Wyklucza to zatorowosc? Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Lubel Opublikowano 28 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2019 Ile tam na tym wyniku jest lewa komora w rozkurczu bo coś niewyraźnie. Tak poza tym wypadanie płatków zastawek czy niewielkie niedomykalności ma co 3 osoba. Ciężko trafić żeby ktoś miał idealnie szczelne to wszystko. Takie niewielkie niedomykalności często kardiolodzy uważają za fizjologiczne. Nie masz się na prawdę czym przejmować 🙂 Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Damian Opublikowano 28 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2019 56mm Cytuj Odnośnik do komentarza
arsen008 Opublikowano 28 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2019 Lewa komora powiększona bo norma to 52mm . Ja mam 69mm i czuje się świetnie ale czeka mnie prawdopodobnie operacja w lipcu wymiany zastawki mitralnej ponieważ nie można dłużej czekać . Może to głupie ale nie ugryzł Cie kleszcz ?? brat miał podobne objawy wyszła borelioza , długo to trwało zanim dostał odpowiednią diagnozę do tej pory nie doszedł do siebie w 100% . Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Damian Opublikowano 28 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2019 Szczerze to nie mam pojęcia A jak to sprawdzić? Pytali mnie lekarze o to ale nie wiedziałem jak odpowiedzieć. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Jaaa Opublikowano 28 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2019 Możesz zrobić test w kierunku boreliozy. Nie wszędzie go robią i prawdopodobnie będziesz musiał zrobić go prywatnie, ale faktycznie warto sprawdzić. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Lubel Opublikowano 29 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2019 No LK masz na granicy normy. Ja mam 56-58mm przy niedomykalności aortalnej II stopnia i dwuplatkowej zastawce aortalnej i na wynikach echo zawsze mi piszą że powiększona komora. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Damian Opublikowano 29 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2019 Dziękuję za odpowiedzi. Czy może to być spowodowane stresem ? Nie biorę sterydow i nigdy nie brałem nie palę fajek nie mam nadciśnienia jedynie ten cholesterol 200. w przeszłości uprawialem bardzo dużo sportu po kilka godzin dziennie. Nigdy nie sprawiało mi to trudności A teraz po okresach nerwicowych 5 minut biegu w miejscu mam sine oczy i ledwo łapie oddech czuje nudności i bledne Przy minimalnym stresie skacze mi tętno do 130 i cisnienie do 140/80 dolne normy ciśnień mam mniejsze np 120/70 albo 115 na 65 Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Lubel Opublikowano 29 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2019 Może powinieneś zrobić próbę wysiłkową. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Damian Opublikowano 29 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2019 Tak. Zapisałem się. NA ekg wysiłkowe za tydzien mam badanie. Dlatego również otworzyłem ten post żeby wiedzieć o czym rozmawiać z kardiolog 🙂 Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Maria Opublikowano 29 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2019 Cholesterol 200 to jest super wynik a ile ty byś chciał mieć? Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Damian Opublikowano 30 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2019 Nie wiem oznaczyli mi H na badania czyli high 🙂 więc tu napisałem do oceny 🙂 irytują mnie strasznie te duszności nawet w spoczynku 😞 Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Damian Opublikowano 30 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2019 A i dodam, że powiększyła mi się prawa komora przy rozkurczu o 6 mm w 2 lata 😞 Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość LUBEL Opublikowano 30 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2019 Hmm no to fakt 6mm to sporo w 2 lata, ciężko powiedzieć co jest przyczyną. U mnie przy dwupłatkowej zastawce aoratlnej (wada wrodzona) powiększyła się LEWA komora ale o 2mm... Z tego co wiem przerost prawej komory + duszności sugerowały by nadciśnienie płucne. Masz to wykluczone? Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość LUBEL Opublikowano 30 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2019 Zapomniałem dodać 2mm w ciągu 8 lat.. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Damian Opublikowano 2 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2019 Kardiolog mówi że jest ok zapytam we wtorek o te rozbieżności może zwróci na to uwagę bo jak do tej pory to mówiła że jest ok ale zmiany są wzruszyła ramionami i kolejnego pacjenta poprosiła, owszem byłem zdenerwowany na badaniu ale ja się właśnie wtedy denerwuje gdy czuje nieadekwatne zmęczenie... najłatwiej komuś wrzucić nerwice i siema😞 Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Damian Opublikowano 11 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2019 Witam. Jestem po ekg wysilkowym, napisała lekarz że mam bardzo dobrą tolerancję wysiłku. Powiedzialem o objawach budzenia się w nocy z Tachykardia lub napadami tachykardii w ciągu dnia to zaleciła mi holter i spróbowania wywolania napadu tachykardii. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Jacquouille Opublikowano 11 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2019 mi prawa komora urosła 60 mm w rok 🙂 i PASP się zwiększyło o 10 mmHg, czyli tyle ile Ty masz. Jeśli chodzi o to budzenie się w nocy może masz niedrożność drug oddechowych w pozycji leżącej, co często powoduje niedotlenienie i budzenię się w nocy, a nawet może wywoływać nadciśnienie. Przede wszystkim nie powinieneś się martwić, być może twoja lewa komora to pozostałości sportu, jeśli badania są ok 🙂 Cytuj Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi