Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Nagłe pojawienie się wypadania płatka

Gość Damian

Rekomendowane odpowiedzi

Robiłem ponad 2 lata temu, bo nie wiedziałem co się dzieje i trafiłem na SOR teraz wiem że wtedy miałem atak paniki, ataki miałem rzadko, w ostatnim czasie zacząłem odczuwać kłucie i duszności oraz brak tolerancji na wysiłek. Do tego doszły przebudzenia w nocy z mocnym biciem serca i brakiem tchu.

Aby stwierdzić nerwicę robię najpierw wszystkie badania po kolei.

No i wyszło na echo teraz to minsie trochę martwię A kardiolog wzruszyła ramionami. 😞

Do tego doszły jakieś dziwne bóle pod pachami ucisk w uszach ogromne wory pod oczami. Biorę magnez i potas plus omega 3 forte.

Staram się codziennie ćwiczyć chociaż 15 minut dłuższy wysiłek mnie przydusza. 

Kiedyś mogłem grać w piłkę 2h na najwyższych obrotach teraz duszności zalany potem worki pod oczami. 

Tak samo w pracy 12h I na wieczór basen 2h.

A teraz nie pracuje już pół roku po prostu nie mam siły fizycznej...

Badania laboratoryjne wszystko dobrze jedyne co to cholesterol 200 i ldl 122. 

Plus to echo serca.

Idę jeszcze na ekg wysiłkowe za tydzień.

Fajek nie palę alkohol raz na miesiąc A czuje się jak wrak człowieka. 

Boję się że mam miażdżyce 

Ile tam na tym wyniku jest lewa komora w rozkurczu bo coś niewyraźnie. Tak poza tym wypadanie płatków zastawek czy niewielkie niedomykalności ma co 3 osoba. Ciężko trafić żeby ktoś miał idealnie szczelne to wszystko. Takie niewielkie niedomykalności często kardiolodzy uważają za fizjologiczne. Nie masz się na prawdę czym przejmować 🙂

Lewa komora powiększona bo norma to 52mm  . Ja mam 69mm i czuje się świetnie ale czeka mnie prawdopodobnie operacja w lipcu wymiany zastawki mitralnej ponieważ nie można dłużej czekać . 

Może to głupie ale nie ugryzł Cie kleszcz ??  brat miał podobne objawy wyszła borelioza , długo to trwało zanim dostał odpowiednią diagnozę do tej pory nie doszedł do siebie w 100% . 

Dziękuję za odpowiedzi. 

Czy może to być spowodowane stresem ?

Nie biorę sterydow i nigdy nie brałem nie palę fajek nie mam nadciśnienia jedynie ten cholesterol 200.

w przeszłości uprawialem bardzo dużo sportu po kilka godzin dziennie. Nigdy nie sprawiało mi to trudności A teraz po okresach nerwicowych 5 minut biegu w miejscu mam sine oczy i ledwo łapie oddech czuje nudności i bledne

Przy minimalnym stresie skacze mi tętno do 130 i cisnienie do 140/80 dolne normy ciśnień mam mniejsze np 120/70 albo 115 na 65 

Hmm no to fakt 6mm to sporo w 2 lata, ciężko powiedzieć co jest przyczyną. U mnie przy dwupłatkowej zastawce aoratlnej (wada wrodzona) powiększyła się LEWA komora ale o 2mm... Z tego co wiem przerost prawej komory + duszności sugerowały by nadciśnienie płucne. Masz to wykluczone?

Kardiolog mówi że jest ok zapytam we wtorek o te rozbieżności może zwróci na to uwagę bo jak do tej pory to mówiła że jest ok ale zmiany są wzruszyła ramionami i kolejnego pacjenta poprosiła, owszem byłem zdenerwowany na badaniu ale ja się właśnie wtedy denerwuje gdy czuje nieadekwatne zmęczenie... najłatwiej komuś wrzucić nerwice i siema😞

Witam. Jestem po ekg wysilkowym, napisała lekarz że mam bardzo dobrą tolerancję wysiłku. Powiedzialem o objawach budzenia się w nocy z Tachykardia lub napadami tachykardii w ciągu dnia to zaleciła mi holter i spróbowania wywolania napadu tachykardii. 

Gość Jacquouille

mi prawa komora urosła 60 mm w rok 🙂 i PASP się zwiększyło o 10 mmHg, czyli tyle ile Ty masz. Jeśli chodzi o to budzenie się w nocy może masz niedrożność drug oddechowych w pozycji leżącej, co często powoduje niedotlenienie i budzenię się w nocy, a nawet może wywoływać nadciśnienie. Przede wszystkim nie powinieneś się martwić, być może twoja lewa komora to pozostałości sportu, jeśli badania są ok 🙂