Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Powiększony lewy przedsionek serca

Gość jacek79

Rekomendowane odpowiedzi

Trzy lata temu miałem robione echo serca .Wynik był w miare poprawny (podaje dane istotne dla mnie) lewa komora -5,1mm ,lewy przedsionek wartość graniczna 4,0mm,frakcja wyrzutowa ef-72%,niedomykalność zastawek -mitralna +,trójdzielna+, . Od 6lat lecze nadciśnienie lekami betalok zok 50, gopten 2mg, indapres 2,5mg -ciśnienie utrzymuje się w granicach 130-140 /70-80, to są jednak wartości nigdy nie mierzone holterem ciśnieniowym lecz sporadycznymi pomiarami .Sporadycznie -żadko piję alkochol(na kacu wysokie ciśnienie mimo leków),uprawiam sport siłowy -stateczny -siłownia waga 90kg wzrost 181cm. Echo ,które wykonałem 2 dni temu wykazało: lewa komora 5,2mm,lewy przedsionek niewielkie powiększenie 4,3mm , ef-ok.80% ,niedomykalność zastawek jak wyżej -bez zmian .Casami dokucza mi duszność.-często ziewam -chyba jakieś niedotlenienie? Proszę o odpowiedz osoby znające sie na sprawie, lub te ,które wiedzą jak interpretować wyniki echo .Dzięki.
Witam cię Jacku znam produkt który nie jest lekiem ,lecz który przywraca stan homeostazy w organizmie czyli zdrowia sam byłem chory poważnie i dzięki temu dzisuiaj świetnie się czuję i stosujemy go z rodziną profilaktycznie z całą rodziną i jest polecany przez fundusz rozwoju kardiochirugii w profilaktyce serca przez prof.religę naprawdę polecam go każdemu z całego serca podam ci numer jeśli chciałbyś o coś spytać Zbyszek Wójcik 0663-306-865
Witam Jacku, jestem lekarzem, wykładam, wykonuję badania echokardiograficzne. Prawdopodobne powiększenie lewego przedsionka (tak naprawdę należałoby zmierzyć co najmniej 2 wymiary lub jego powierzchnię/objętość) wiąże się u Ciebie z nadciśnieniem i chyba nadwagą (nie widzę jak wyglądasz) - BMI ok 28. Trzeba sprawdzić skuteczność leczenia nadciśnienia i chyba także nadwagi (?). Sport zwykle nie prowadzi do izolowanego poszerzenia lewego przedsionka- trzeba ocenić tzw funkcję rozkurczową lewej komory. Pozdrawiam Piotr Szymański, kardiolog.