Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Ból i drętwienie szyi po nagłym jej ruchu

Gość kamilak

Rekomendowane odpowiedzi

Po nagłym ruchu szyi poczłam ból op jej prawej stronie lecz kompletnie inny niż ból miesni. uczucie jakby rwący się materiał. nie wiem nawet ja go okreslić. po kilku minutach ustąpiło lecz mimo iz minął juz tydzień ból powraca ( z mniejsza częstotliwością jest teraz raczej ćmiący, tepy, czesto lekki lecz nieprzyjemny,nawet nie można go nazwac bólem ,jest to uczucie nieprzyjemne podobne do dretwienia)przesówając sie *w górę*. czasem odczwam go az pod prawym uchem.Czy nagłym skrętem głowy można uszkodzic jaąś niewielka zyłkę ?może doszlo do jakiegoś lekkiego urazu?Czy powinnam się tym martwić? Myslałam że po kilku dniach to uczucie ustapi lecz tak się jeszcze nie stało. Z góry dziękuję za jakiekolwiek wskazówki
Gość CthulhuKielce
Witam, Zgadzam się z odpowiedzią Janki, objawy wskazują na zwyrodnienie kręgów kręgosłupa szyjnego. Na początek radzę wizytę u lekarza pierwszego kontaktu, nie po to aby Cię leczył ale po to aby wypisał Ci skierowanie do neurologa. To nie są żarty! Nie chcę się rozpisywać, wiem co mówię-jestem po operacji kręgosłupa szyjnego. Mam implant tytanowy zamiast dysku i dwa wypadnięte dyski. Ale bez paniki, w pewnym wieku większość ludzi ma zwyrodnienia i rzadko kwalifikuje się to do operacji, w zdecydowanej większości wystarczą ćwiczenia! Niemniej RTG z wynikiem zwyrodnienia w szyi kwalifikuje do wizyty u neurologa! Niw wiem czy to pociecha ale żyłki to sobie na pewno kręceniem szyi nie uszkodzisz ale...I tu problem, do urazu jakiegoś nerwu może dojść a to skutkuje wieloma przykrymi konsekwencjami, ale nie koniecznie. Powtarzam, konieczna wizyta u neurologa!!! Zresztą, może to być tylko *przewianie*. Trzeba pamiętać, że po urazie nerwu, niezależnie jaka byłaby przyczyna, powrót do stanu poprzedniego trwa kilka tygodni a nawet miesięcy.