Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Dziedziczenie wad zastawek serca

Gość Magda

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mój mąż ma prawie 27 lat,od jakiegoś czasu skarży się na złe samopoczucie(szczególnie rano),ma duszności,jest ogólnie osłabiony.Jego dziadek zmarł w wieku 30 lat z powodu wady zastawki serca.Mąż zrobił badania Echo I EKG serca i wyszlło, ze w zastawce trójdzielnej występuje fala zwrotna I stopnia a w pozostałych trzech fala zwrotna śladowa.Prosze o dpowiedź - czy mąż mógł odziedziczyć tę wadę po dziadku,czy coś mu zagraża i co mam dalej robić???Martwię się bardzo,prosze o pomoc!!!Zgóry dziękuję.
Mma nadzieję, że nasi forumowi specjaliści udziela Ci fachowej pomocy. Ja wiem jedynie, że dziedziczna jest, a raczej może być wada aortalna w postaci dwupłatkowości. Fala zwrotna śladowa jest bliska fizjologicznej. 1 stopnia jest mała. Wszytsko zależy jeszcze od zmian hemodynamicznych i samopoczucia pacjenta. Mąż jest zapewne pod dobra opieka lekarską. czego Wam życzę.
Dzięki Ola! Problem właśnie w tym że lekarz uważa że to nerwica i że te wszystkie objawy są z nią związane.Wpakował mężowi kupe tabletek na uspokojenie i tyle...Coprawda przeżyliśmy ostatnio trochę stresu(strata dziecka,przeprowadzka z zagranicy),ale mąż twierdzi że to napewno nie od tego.Nie wiem co robić,na nic warte te wszystkie zarobione pieniądze jeśli teraz mam zapłacić zdrowiem męża:(((Jakie jeszcze badania możemy zrobić żeby sie upewnić???Dzieki wielkie...
Madziu, przykro mi z powodu Waszego dziecka. Po trosze samopoczucie męza może być spowodowane własnie przezyciami. Dla uspokojenia się, własnego *komfortu* możecie wybrac sie do jakiegos specjalisty na prywatna wizyte. Tu na forum jest kilka wątków poświęconych nerwicy. I wiem z lektury wypowiedzi niektórych osób jak trudno z nią żyć. Ale jesteście młodzi, macie w sobie oparcie. I zyczę z całego serca aby w wasze wspólne zycie powoli wrócił spokój i normalnośc. Wszytskiego dobrego na ten nowy rok Pozdrawiam ciepło