Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Ekg

OstryDzik

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, dzisiaj rano w przychodni zrobiłem ekg, lekarz wziął do ręki i powiedział od razu że jest w miarę okey i że warto sprawdzić u kardiologa jeżeli coś się dzieje, niestety nie umiem odczytać ekg, a zależy mi na spokojnej analizie, mam dużo tych odchyleń w szczególności załamek R.. Może ktoś jest w stanie odczytać moje ekg i opisaniu jego w tym temacie, z góry bardzo dziękuję.

ekg.jpg

I jak, byles u kardiologa? Bo widze ze fotka juz dosc dawno wstawiona, ale brak odpowiedzi. Zdjecie slabej klasy, a jeszcze zapis taki ze sie R/S zlewa. Ale generalnie nie widze co tutaj ma byc zlego, zwlaszcza z R. Progesja od V1 do V6 normalna. Jedyne co troche dziwne to malenkie wymiary w aVL, ale bez zmian w I, V5 i V6 to raczej jakies zle umieszczenie elektrody, czy zaklocenie. Q tam gdzie sa sie mieszcza w normie, ujemne T w III jest wariantem normy i znow tylko w jednym odporowadzeniu. Brak zmian ST. Ogolnie nic tu nie ma, chociaz jak mowie jakosc wydruku slaba, a zdjecia jeszcse gorsza, wiec dla spokoju umyslu mozna powtorzyc, no albo isc do kardiologa.