Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Choroba czy nerwica?

Gość Ariana

Rekomendowane odpowiedzi

Mam 20 lat. W listopadzie mialam koszmar, po ktorym obudzilam sie z bardzo szybkim biciem serca, bylo mi okropnie goraco, ciezko mi bylo zlapac oddech i czulam lek, mimo ze wiedzialam, ze jestem w domu i nic mi nie grozi. Przez kolejne dni pojawily sie bole w klatce piersiowej, kolatanie serca. U lekarza mialam robione ekg, w ktorym wyszlo przysieszona akcja serca i tyle. Dostalam tabletki na spowolnienie bicia serca i nic konkretnego co to moglo byc sie nie dowiedzialam. Tabletke wzielam raz, bo nastepnym razem jak zmierzylam tetno bylo bardzo niskie. Bole jednak nie ustepowaly i w koncu pojechalam do szpitala. Znowu mialam robione ekg i wywiad z kardiologiem, ktory stwierdzil nerwobole. Dostalam jony w kroplowce (podobno byly dosc niskie, mimo ze lekarka powiedziala mi ze wyniki sa ok) i srodki przeciwbolowe po ktorych wszystkie objawy znikly. Az do ok. polowy grudnia, kiedy kolejny raz mialam koszmar i wszystko wrocilo. Bralam tabletki przeciwbolowe, jak mi doradzila lekarka w szpitalu, jednak nic one nie pomagaja. Bylam pare dni temu znow u lekrza, znow ekg i wyszlo, ze mam powyzszone tetno. Nie dostalam zadnej diagnozy, jedynie ponownie tabletki na spowolnienie i dodatkowo Aspargin oraz zalecenie konsultacji z kardiologiem. 

Do kardiologa jestem dopiero umowiona, chociaz watpie ze cos sie dowiem, a ja sama swiruje, ze bede miala zawal (a jestem mloda, wiec to sie skonczyc moze w jeden sposob). Nie wiem co robic. Czytam non stop informacje na necie i objawy moglabym przypisac do wielu chorob: miazczyca, cukrzyca, niedoczynnosc tarczycy (moja mama i moj brat maja), zwykle niedobory magnezu i potasu, a nawet stardnienie rozsiane czy nowotwory. Badz nerwica (ale to juz na tle nerwowym). Dodam, ze te bole w klatce sa praktycznie caly czas, i co chwile bola mnie tez inne miejsca, tj. Lewa lopatka, bark, szyja, plecy, mostek, przy dotyku bola mnie zebra i okolice. Caly czas slysze moje serce i czasem uderzaja mnie fale goraca. Rowniez nie odzywiam sie zbyt zdrowo, bardzo czesto pijam cole i pepsi.

Czy ktos mial kiedys podobnie? Co robic? Tak sie nie da funkcjonowac, a lekarz mnie praktycznie zbyl.

Zapomnialam jeszcze dodac, ze oprocz tych bolow mam rowniez takie jakby drgania/drzenia w lewej rece, wczesniej w prawej nodze (rowniez mnie bolala przez pewnien czas) oraz w lewej piersi (ze czasem mam uczucie ze to serce mi tak drzy i jest to naprawde przerazajace). Rzadko mam takie w dloni badz kolanie/stopie taki jakby tik/poruszenie nia samoistnie, bez mojej kontroli. Nie moge spac, zazwyczaj zasypiam dopiero o 5/6 nad ranem.