Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Wysoki puls spoczynkowy, bóle głowy osłabienie

GrubyAdek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Witam!
Ostatnio miałem robiony rezonans głowy, ponieważ pojawiły się silne w okolicy nad prawym uchem, taki jakby ucisk i mrowienie. Dodam, że kiedyś miałem problemy z wysokim poziomem prolaktyny i brałem bromergon, aby go obniżyć i wszystko było w porządku, późnej go odstawiłem zgodnie z zaleceniem doktor(około 4 lata temu). Niedawno objawy powróciły jednak prolaktyna jest w porządku.  Wiem, że to nie forum neurologiczne jednak może coś z tego rezonansu wynika. Morfologia krwi, rentgen klatki piersiowej, wszystko jest w granicach normy.

Codziennie odczuwam intensywne drgawki mięśni, czuję jakby "odpływała" mi masa mięśniowa, ostatnio pojawiły się mocne duszności i przyspieszony puls, po przebudzeniu mam puls około 86, w spoczynku około 90, po wejściu po schodach około 110, mam tak ciężki oddech, że muszę się wręcz skupiać na oddychaniu. Miałem robione EKG i echo serca u kardiologa, jednak wtedy serce biło normalnie ponieważ wyczekałem się w kolejce. Czasami serce mi tak dziwnie "podskoczy", że czuję je w gardle, zdarza się to kilka razy dziennie.

Oto opis rezonansu:
Badanie MR mózgowia wykonano w sekwencji SE (obrazy T1-zal.) FRFSE (obrazy T2-zal.) oraz FLAIR i DWI-EPI w płaszczyznach czołowych, strzałkowych oraz T1-zal po podaniu środka kontrastowego.

W przykomorwej istocie białej obu półkuli mózgu widoczne są obszary podwyższonego sygnału (obrazy T2-zal. i FLAIR). Największe zlewne zmiany zlokalizowane są przy trójkątach obu komór bocznych i mają wielkość do ok 18mm.
Poza tym badanie MR głowy wykazuje prawidłowy obraz mózgowia o wewnątrzczaszkowych przestrzeni płynowych.
Po podaniu kontrastu nie wykazano ognisk patologicznego wzmocnienia.
Przysadka mózgowa w zakresie badania prawidłowej wielkości, bez ewidentnych zmian.
W sekwencji DWI-EPI w obrębie mózgowia nie wykazano obszarów ograniczonej dyfuzji, w tym wczesnych zmian niedokrwiennych.
Struktury kostne bez ognisk patologicznego sygnału.
Polipy w dnie obu zatok szczękowych wlk do 13mm.

R. Obraz MR odpowiada uszkodzeniu okołokomorowej istoty białej - w różnicowaniu pierwszej kolejności należy uwzględnić zmiany o charakterze naczyniopochodnym. Dokładna ocena przysadki w badaniu celowanym MR.
Do konsultacji neurologicznej i dalszego monitorowania w badaniu MR.

Z góry dziękuję za udzieloną pomoc.