Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Czy to już nadczynność tarczycy?

Gość Lena30

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Rok temu urodziłam dziecko. Po jakiś 3 miesiącach zaczęłam źle się czuć. Początkowo przemęczenie, osłabienie i niewyspanie pewnie robiło swoje. Ale przy drugiej miesiączce dostałam kołatań serca. Zrobiłam echo serca u dwóch innych lekarzy i niby ok. Holter wykazał dodatkowe skurcze komorowe max do 1600. Odczuwam je bardzo. Nieraz mam też przyspieszenie pulsu nawet jak zasypiam, że nie mogę zasnąć.

Robiłam badania w kierunku tarczycy. Na początku były ok. Później po paru miesiącach tsh malało i zbliżało się ku dolnej granicy.

Obecnie badania następujące: TSH 0,21 norma od 0,27-4,20 FT4 1,81 norma od 0,93-1,71

Na razie dostałam krzem od endokrynologa i za miesiąc mam powtórzyć badania. Martwi mnie jednak to, że od jakiegoś miesiąca często robi mi się gorąco na twarzy i szyji aż mnie piecze. Potrafi mnie tak trzymać cały dzień. Mierzyłam nawet kilka razy wtedy ciśnienie, ale ok.

Lekarka kazała mi zrobić marker nowotworowy : chromograninę A i wynik 28 przy zakresie referencyjnym od 0-100. RTG klatki piersiowej też nic nie wykazało.

Strasznie martwi mnie to uczucie gorąca i pieczenia twarzy. Czy ktoś z Was tak miał?

Po jakimś czasie od porodu może pojawić się nadczynność tarczycy. Może być to przejściowy problem albo nadczynność może wynikać z pojawienia się autoimmunologicznego zapalenia tarczycy w przebiegu choroby GB. Przy tego typu zaburzeniach pojawia się  problem z kołataniem serca, arytmia, uczucie gorąca,pocenie się, drżenie, chudnięcie. Lekarz już teraz powinien przepisać propranolol na problemy z serduchem(wyciszyć je).Za jakiś czas należy koniecznie powtórzyć tsh,ft3,ft4, zrobiłbym jeszcze przeciwciała Trab tak dla pewności czy to nie przypadkiem GB i do kompletu usg tarczycy. Bo tylko takie całościowe badania dadzą nam obraz co dzieje się z tarczycą. Życzę szybkiej diagnozy i wdrożenia odpowiedniego leczenia, bo u mnie trwało to zdecydowanie za długo, aż skończyło się na szpitalu. 

W USG nie widać nadczynności, są tylko torbieliki kolaidalne. Zrobiłam też anty TSH i wynik 1,13 norma od 0-1,22. ANTY TPO mam w normie. Lekarz przepisał mi ten propranadol, ale boję się go brać. Mam niskie zazwyczaj ciśnienie. Puls najbardziej dokucza mi rano i nieraz wieczorem. Dziś np rano  przez ponad godzinę czułam szybkie bicie serca. Poleżałam i czekałam aż przejdzie. Mam tak dość często.

Nie bój się propranololu, mała dawka nie powinna w jakiś drastyczny sposób wpłynąć na ciśnienie. Nie wiem jaką dawkę przepisał Ci lekarz,ale myślę, że 10 byłaby wskazana, po co męczyć serducho. No i obserwowałabym nadal wyniki tarczycy. Być może twój organizm już reaguje na tak niski poziom tsh,ft4.