Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Wczesna rehabilitacja kardiologiczna

Gość Natalia

Rekomendowane odpowiedzi

Jestem po operacji serca. Byłam na wczesnej rehabilitacji kardiologicznej w sanatorium Adam i Ewa w Świnoujściu. Warunki dobre           (ośrodek wyremontowany), jedzenie dieta kardiologiczna, zabiegi to ćwiczenia 3 razy dziennie (gimnastyka oddechowa, ogólnorozwojowa, rowerek). Codzienne badanie lekarskie, pomiar ciśnienia i pulsu ( monitorowanie w trakcie ćwiczeń), a oprócz tego ekg, echo serca, próba wysiłkowa w miarę potrzeb. A po za tym spacery nad morzem....

Witam,

Z początkiem kwietnia przeszedłem operację plastyki zastawki aortalnej. Zastawka po operacji wygląda świetnie natomiast covid oraz inne powikłania przedłużyły rozpoczęcie rehabilitacji. Mam 29 lat i zastanawiam się jak efektywna jest rehabilitacja kardiologiczna dla osób młodych / w podobnym wieku do mojego? Być może na tej grupie są osoby w tym wieku które wybrały się do ośrodków rehabilitacyjnych i mogłyby się podzielić swoim doświadczeniem?

Obydwaj lekarze z którymi miałem styczność po operacji nie byli do końca przekonani czy rehabilitacja jest do końca niezbędna w moim przypadku - zalecana jest napewno dla osób starszych. Będę wdzięczny za wszelkie odpowiedzi - dzięki.