Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Szmery na zastawce trójdzielnej i mitralnej oraz nadciśnienie

Gość Plmqaz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Zacznę od tego że mam 14 lat. Ostatnio byłem z rodzicami u kardiologa ponieważ od jakiegoś czasu odczuwałem kłucie w klatce piersiowej od czasu do czasu dochodziły zasłabnięcia podczas których odczuwałem jakby moje serce biło gdzieś z 200 razy na minutę ale dość szybko to przechodziło. Dokładnych wyników EKG i ECHO nie pamiętam wiem że lekarz z badania stetoskopem wykrył szmery na zastawkach trójdzielnej i mitralnej. Dodatkowo wiem że mam ciśnienie 151/87 puls 95 w pozycji siedzącej i 147/81 puls 93 w pozycji leżącej. Wyniki z ekg i echo podeślę jutro. Jeśli ktoś wie co może mi być to bardzo proszę od odpowiedź. Za kilka dni mam mieć założone heltery ekg i ciśnienia.

Pewnie masz niedomykalność, a może i zwężenia, tych zastawek, od urodzenia, powodujące zasłabnięcia  wysokie ciśnienie i arytmię (tachykardię, czy za szybkie bicie serca). Kardiolog dziecięcy powinien po obejrzeniu wyników badań postawić diagnozę i zaplanować leczenie. Może wystarczą leki, a może trzeba będzie zrobić jakiś zabieg.