Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Rozrusznik serca a tachykardia

Gość Diana

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, być moze tu ktos odpowie na moje pytanie, mam 23 lata, jestem pacjentka po wszczepieniu rozrusznika serca ze względu na blok przedsionkowo komorowy 2 stopnia i ostrą bradykardię zatokowa z omdleniami, wyszłam juz dzien po zabiegu ze szpitala z kolataniem serca,mowilam lekarzowi o tym ale on stwierdzil ze to minie,po 5 dniach tetno skakalo mi do 130 w spoczynku, poszlam sama do szpitala, tam dowiedziałam się ze mam tachykardie od momentu wszczepienia rozrusznika i dostałam lek Metoprolol, 2 tabletki po 47,5 mg na dzien, brałam lek od zeszlego wtorku, czułam się ok ale wczoraj wieczorem w sklepie niechcący stanelam w bramce magnetycznej ktora zapiszczala, zle sie poczulam po tym zdarzeniu, po powrocie do domu mialam zawroty glowy,oszolomienie i ogolne zmęczenie, ale nie jechałam do szpitala zeby sprawdzić rozrusznik bo myslalam ze praca na chwile sie zaklocila i to minie,jednak po wzięciu tabletki z metoprolem zawroty glowy się nasilily, mierzylam wczoraj co godzinę cisnienie zeby sprawdzić czy rozrusznik dziala ale tetno mam w normie, cisnienie jak zwykle niskie (dzis rano 96/67), w ciagu dnia dobywa maks do 110/75,przeważnie gorne w przedziale od 100 do 108..

Więc co moze byc przyczyna mojego oslabienia,oszolomienia i zmeczenia oraz zawrotow glowy? Czy po stanieciu w bramce cos moglo stac sie z rozrusznikiem, czy poprostu akurat jest to zbieg okoliczności ze akurat po tym zle sie poczulam i poprostu to Metoprol moze byc dla mnie nieodpowiednim lekiem.. A moze to rozrusznik trzeba jakos ustawić inaczej,sama juz nie wiem.. Jak juz mowilam, w zeszly wtorek wyszłam ze szpitala, od tego czasu bralam Metoprol 2 razy na dzien i czulam sie z kazdym dniem lepiej a od wczoraj znow lipa,bardzo bym poprosiła o pomoc 🙂

Pani Diano,

nie sądzę żeby antykradzieżowa bramka sklepowa była w stanie rozregulować wcześniej zaprogramowany stymulator, powodów Pani dolegliwości szukałbym raczej w przyjmowanym leku i jego dawce - może jest dla Pani zbyt duża lub Pani organizm nie toleruje tego konkretnego betablokera. Proszę pilnie skontaktować się z dobrym kardiologiem.