Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Wysokie tętno i chwilowa utrata wzroku

Gość Asia

Rekomendowane odpowiedzi

Mam za wysokie tętno, to znaczy przy każdym badaniu wychodziło ok 120-140. W zasadzie nigdy mnie to szczególnie nie martwiło ale ostatnio kiedy brałam prysznic na ok 5 minut straciłam wzrok. Wiedziałam tylko, że wokół mnie jest jasno, ale nic nie widziałam, nie rozróżniałam nawet kształtów. Po ok 5 min wszystko wróciło do normy, skończyło się to tylko zwymiotowaniem. Sazczerze mówiąc przeraziła mnie ta sytuacja i podejrzewam że mogło mieć to związek z tym tętnem. Czy ktoś miał podobne objawy i może udzielić jakiejś rady.
Właśnie dziś byłam u lekarza. Kazał mi wykupić sobie w aptece jakieś krople ziołowe na uspokojenie (bez recepty oczywiście). Nie dostałam skierowania na żadne dodatkowe badania ani do żadnego specjalisty. Mam pić ziółka przez 2 tyg a potem się zobaczy. Zaczeło mnie to teraz martwić więc chyba powinnam wybrać się do innego lekarza.
Gość masterpascaler (Pawe
Witaj,Asiu! Tak, nadcisnienie ma ze wzrokiem scisly zwiazek - wiem po sobie :( Nadcisnienie mam od 15 roku zycia, obecnie mam 23 lata. w poprzedniej pracy,jakies 2 lata temu wskutek wypadku oparzylem sobie oczy - benzyna chlapnela mi do oczu i zanim cokolwiek zdazono zrobic,zdazyla wyschnac,co odbilo sie na oczach. Od tamtej pory zawsze gdy tylko skakalo mi cisnienie - nerwowa sytuacja, stres, zmartwienie - tracił mi sie wzrok, na rozne czasy - od 5 do 30 minut, takze widac bylo tylko jasnosc,ale nie wymiotowalem nigdy. Kilka wizyt u polecanego przez znajomych kardiologa, troche badan serca, i regularne badania kontrolne u okulisty i juz jest prawie ok. Przedtem w skrajnych przypadkach miewalem nawet do 6-7 zacmien dziennie, obecnie góra jedno na miesiac. Kilka prob z roznymi lekarstwami i w sumie od siebie moge Ci powiedziec ze najprostszym wyjsciem jest - oczywiscie po ustaleniu z lekarzem - Proficar (raczej profilaktyczny niz aktywny) w polaczeniu z np. Doppelherz aktiv na oczy (zawiera duzo luteiny), i juz po pierwszym tygodniu widac roznice i jest coraz lepiej. Oczywiscie mozna tez wziasc sie za to lekami na recepte, ale sa stosunkowo drogie - wszystko zalezy od Twoich mozliwosci finansowych - mi swego czasu schodzilo blisko 1/3 wyplaty na to, plus dojazdy na badania i prywatny kardiolog :/

Ja za to *widzę* wręcz przeciwnie, wszystko na czarno. i również kończy się to u mnie mdłościami i wymiotami. czytałam na innym forum, że może to mieć związek ze spadkiem ciśnienia i spowodowanym tym niedokrwieniem mózgu odbijającym się na nerwach wzrokowych