Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Nadciśnienie /nerwica

Gość Sylwia

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam 30 lat i od ponad roku biorę tabletki na nadciśnienie Nebilet 5mg (cała tabletka). Miałam zakładany holter dobowy, robione usg brzucha,mocz,morfologia,tarczyca,ekg,kreatynina oraz potas. Wyniki były bardzo dobre. Cholesterol był zły, ale dieta i suplementy mi pomogły.Jest w normie. Były robione rok temu. Niestety sporadycznie ale jednak mam skoki ciśnienia (przeważnie wieczorem) i przy tym ból brzucha(bywa,że muszę iść w trakcie do toalety). Ciśnienie coś ok 180/100 puls 130 lub ok 170/90 . Do tego dochodzi trzęsienie całego organizmu jakbym (ręce, nogi-nad którymi nie mogę zapanować -trwa to do 20min-nie zawsze ale są) -temperatura w normie. Ostatnio wyszłam na długi spacer w trakcie tego skoku i mi się polepszyło. Ale bywa i tak ,że męczę się nawet godzinę i panikuje , że będę miała zawał. Czasami po jedzeniu wyczuwam dość szybki puls.Już raz byłam na SOR. Odesłano mnie mówiąc,że widocznie czymś się zdenerwowałam. Fakt jestem osobą emocjonalną i mogę się sama nakręcać - zdaje sobie sprawę ale martwi mnie fakt że tak jest. I jak nakręcona mierze ciśnienie, jak tylko nagle ,lekko przyspieszy mi się bicie serca. Może to jakaś nerwica?Chodzę na siłownie (bieżnia,rowerek),od jakiegoś czasu zero soli i smażonych rzeczy. Jem kurczaka indyka ryby i pełnoziarniste kasze ryże makarony.  Nie palę, a kawę piję  z mlekiem raz dziennie.

Bardzo proszę o jakieś wskazówki co robić.  Czy to nerwica ?  Może pójść do jakiegoś specjalisty ? 

pozdrawiam 🙂