Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Podwyższone tętno, uczucie głodu, czasami rozdygotanie organizmu.

Gość Koala

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

3 tygodnie temu robiłem sobie głodówkę 4 dniową. Dawniej robiłem takie głodówki raz na 6 miesięcy, w celu oczyszczenia, jak i podtrzymywania motywacji do zdrowego odżywiania. Teraz tzn, od 5 tygodni biorę dodatkowo nopalin i paraprotex (ze względu na alergię i astmę, stwierdziłem, że może to kwestia pasożytów). Skończyłem głodówkę w czwartek. W piątek zjadłem 1 posiłek po niej, niewielki (pół miski makarony z warzywami, kurczakiem, ryżem + chili) około 11. Około 13 poszedłem do toalety, niestety dość mocno zareagował żołądek:)

Stwierdziłem więc, że zjem następny posiłek dopiero w domu (a że wracałem pociągiem 3.5h) żeby nie ryzykować awarii w drodzę. Niestety przez opóźnienia PKP tak wyszło, że w domu byłem około 21. W między czasie rozbolała mnie mocno głowa, zacząłem czuć rozdygotanie w środku - objawy jakie mi towarzyszyły od dziecka przy silnym głodzie.

W domu wypiłem 0.5l coca coli i zjadłem mięso z ryżem. Jeżeli chodzi o słodkie napoje raczej pozwalam sobie na nie tylko w domu rodzinnym, czyli raz na 3 tygodnie. Ból głowy ustapił, rozdygotanie raczej też, ale gdy się położyłem spać czułem silne bicie serca. Trochę szybsze niż standardowo. Tętno zazwyczaj mam 63-70.
W nocy nie mogłem spać i wybudziłem się przez to bicie serca. Problem z czuciem serca występował przez około 2 tygodnie, powiedzmy, że od tygodnia już jest na pewno spokój, tzn nie czuje bicia ale tętno wyższe. W spoczynku 70-84. Niestety troche mi przyśpiesza przy badaniu. Ciśnienie mam w porządku 70-85/117-135. Tętno dziś po silnym wysiłku 30 minutowym 112, ciśnienie 80/150. Niestety cały czas odczuwam podwyższone głód, nie jem mniej niż zazwyczaj ale nie jakoś mało. Tzn silny głód dawniej mi nie towarzyszył przy podobnym żywieniu.

Jeżeli chodzi o sport to treningi kalisteniki/siłowe w piątki, środy, poniedziałki. Codziennie rower 20km szybkim tempem.
Czuje się lekko osłabiony, nie zawsze ale dość często. Jednocześnie cała sytuacja nie wpływa na wyniki siłowe ani na trening. Nawet przeciwnie, gdy czuje lekkie rozdygotanie to trening je niweluje i czuje się bardzo dobrze. Serce podczas treningu też ok.

Mięso jem 2-3 razy w tygodniu.

Codziennie zażywam:
4xOMEGA3:(1 tabletka: 450mg EPA 300mg DHA, 125mg inne kwasy tłusczowe)
2x magnez: NeoMag forte 120mg magnezu

1-2x VIT D. 4000mj

2x paraprotex

2xnopalin

2xcynk 5.5mg

Piję 1L wody mineralnej, albo żywiec, albo nałęczowianka albo kinga pieniska.

Półtora miesiąca temu badałem sobie krew, wszystkie wyniki były w normie po za:

0.68 G/l (norma <0.45 G/l)

OB 13 norma max. 15
CRP 0.5g/l norma 0-6

Podniesiony cholesterol całkowity 249 norma max 190.
LDL zaś 179

w badaniu moczu szczawiany wapnia liczne w preparacie.

Cholesterol od 3 lat badałem i zawsze był wyższy.

Od 2 tygodni pierwszy raz od chyba 15 lat nie mam alergii ani astmy. Zdarza mi się nawet zapomnieć na noc inhalatora (symbicort). Sybicort mialem przepisany w dawce 320 µg  + 9 µg. Dawkę tę sam sobie zmniejszyłem w wakacje do 160 i 4.5 (wcześniej przez wiele lat brałem Oxis i było ok, niestety dość słaby pulmonolog przepisał mi symbicort z którego jestem średnio zadowolony). Normalnie brałem go raz dziennie przed snem.

Zastanawiam się czy moje objawy to może być efekt jakiejś lekkiej anemii, brak elektrolitów? Czy coś powaznego? Do lekarza zamierzam iść w tym tygodniu, ale nie wiem nawet czy o coś go poprosić do badania.