Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Pytanie o zapis EKG - nieprawidłowe

Grzesiek26

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Państwa! Jestem tutaj nowy. Mam pytanie odnośnie zapisu EKG , które wyszło nieprawidłowo. Mam 26 lat od prawie 11 zmagam się z nerwicą lękową, miałem wykonywaną masę badań w tym też kardiologicznych, które niczego nie wykazały i stwierdzono że moje objawy są od nerwicy lękowej, lecz te badania miałem ostatnio robione jakoś 6 lat temu. Parę tygodni temu dostałem bardzo wysokiego ciśnienia i pulsu, wezwano do mnie Pogotowie i po zrobieniu EKG chcieli mnie zabrać do szpitala, lecz nie mam w Polsce ubezpieczenia zdrowotnego i się nie zgodziłem. Lekarz stwierdził, że te ciśnienie i wysoki puls były spowodowane nerwicą, ale nie spodobał mu się zapis EKG. Mówił że może to być  taka moja "uroda" i po prostu moje serce tak pracuje, ale warto to sprawdzić. Podczas tych badań, które robiłem  6 lat temu stwierdzono u mnie niemiarowość rytmu zatokowego, mówiłem o tym lekarzowi z pogotowia ale stwierdził , cytuję "niemiarowość, niemiarowością, ale masz za duże odstępy w EKG" Nie wiem co robić. często źle się czuję, ale mam też takie samopoczucie przez te nerwicę lękową od wielu lat, czasem jest lepiej a czasem gorzej. Czuję takie "przeskoki serca" ale to ponoć normalne u nerwicowców. Załączam tutaj zdjęcia EKG może ktoś z Państwa się w tym orientuje i będzie mógł wskazać co ewentualnie mi może dolegać i jak groźne to jest. Nie ukrywam, że bardzo się tym przejmuje, a nie chcę znów chodzić po lekarzach i usłyszeć że nic mi nie jest i mam iść do psychologa bo to nerwica. Z góry bardzo dziękuję za odpowiedzi. 

45543127_307401320095348_3090210849004978176_n.jpg

45578303_901737466698935_519424630289596416_n.jpg

45628907_1972037849549744_6942030815337381888_n.jpg

Wolisz powierzyć swoje zdrowie/życie forumowczom, którzy Cię nigdy nie widzieli, ba - nie są lekarzami, bo nie chce Ci się "znów chodzić po lekarzach"?

Skoro lekarz specjalista powiedział, żebyś poszedł do psychologa, to moja rada jest taka: idź w końcu do psychologa.

Zwłaszcza, że od 11 lat masz nerwicę.

Naprawdę dziwię się, jak ludzie mogą być aż tak nieodpowiedzialni.

nie jest to prawidlowe badanie ekg wkurza mnie jak wszystkich wysylaja do psycho i wmawiaja nerwice lękową widać tu nieprawidłowości w ORS odcinkach ST załamkach diagnoza autmatyczna na końcu też na coś wskazuje. Wymaga Pan założenia holtera ekg ciśnieniowego zrobienia echo usg serca i próby wysiłkowej na bieżni potem gdy coś to rezonans czy tomograf i badania z krwi. Ludzie nie dajcie się robić w konia. To wasze zdrowie. Lekarzyna ma was gdzieś dla nich jesteście tylko statystyką w NFZ.

Gość Grzesiek26
W dniu 29.12.2021 o 10:35, Gość KNNNNN napisał:

nie jest to prawidlowe badanie ekg wkurza mnie jak wszystkich wysylaja do psycho i wmawiaja nerwice lękową widać tu nieprawidłowości w ORS odcinkach ST załamkach diagnoza autmatyczna na końcu też na coś wskazuje. Wymaga Pan założenia holtera ekg ciśnieniowego zrobienia echo usg serca i próby wysiłkowej na bieżni potem gdy coś to rezonans czy tomograf i badania z krwi. Ludzie nie dajcie się robić w konia. To wasze zdrowie. Lekarzyna ma was gdzieś dla nich jesteście tylko statystyką w NFZ.

Niedługo po dodaniu tego posta zrobiłem sobie wszystkie możliwe badania i wszystko wyszło ok. Byłem u dobrego kardiologa z polecenia i mówił że mam bardzo zdrowe serce i wszystko jest ok. Uznał że te ekg faktycznie było złe, ale teraz nie widzi nic złego i wszystkie badania są w porządku. Nie wiem dlaczego wtedy wyszło takie złe. To było jesienią i kardiolog stwierdził że mogło być to od przesilenia jesiennego.