Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Co mi dolega? Wyniki tarczyca

Gość Pewien Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Pewien Gość

Witam wszystkich.

Od 4 miesięcy czuję się fatalnie, mam uderzenia gorąca na twarzy, pieczenie, spuchnięte oczy oraz twarz, mam zimne dłonie i stopy, rozwarstwiają mi się paznokcie i wypadają włosy. Przy każdym "ataku" robię się czerwona odwiedziłam w sumie chyba wszystkich możliwych lekarzy:

- dwóch alergologów

- dwóch dermatologów

- kardiologa (mam nadciśnienie, ale odkąd przyjmuję leki moje ciśnienie to ~ 120/75)

- endokrynologa z wynikami FT3, FT4, TSH - wyniki miałam dobre, do tego USG tarczycy nic nie wykazało - dodatkowo badałam nadnercza - tu również wszystko zdaniem lekarza jest OK (miałam niski kortyzol, poza tym wszystko dobrze)

- laryngologa - tu wszystko OK 

- lekarza rodzinnego kilkukrotnie

Wyniki krwi mam dobre - wszystko w normie, przy 5 badaniach przez 3 miesiące wszystko było OK. Pasożytów również nie stwierdzono.

Dziś po raz drugi zrobiłam sobie badania tarczycy i oto wyniki:

Tyreotropina (TSH) trzeciej generacji (L69) 1,239 µIU/ml norma: 0,550 — 4,780

Wolna trijodotyronina (FT3) (O55) 4,82 pmol/l norma: 3,50 — 6,50

Wolna tyroksyna (FT4) (O69) 20,57 pmol/l norma: 11,50 — 22,70

P/c antytyreoglobulinowe (ATG) (O18) 23,3 U/ml norma: 0,0 — 60,0

P/c przeciw peroksydazie tarczycowej (ATPO) (O09) 38,9 U/ml norma: 0 — 60

Niby wszystko w normach (choć FT4 można powiedzieć, że w górnej granicy) a czuję się fatalnie i gorzej z dnia na dzień.

Czekam jeszcze na wynik trab.

Proszę o pomoc do kogo jeszcze się udać i co to może być.

Swego czasu tez mialam takie podobne objawy i szukalam co jest.  Nie znam Twojego wieku ale uderzenia goraca to zwykle 1)objaw monopauzy (w kazdym stadium) wtedy dobrze jest zaczac brac jakis zestaw witaminowy przeznaczony dla kobiet  z monopauza . Chce zaznaczyc, ze  mam kolezanke, ktora wchodzila w monopauze w wieku 30 lat i musiala zaczac brac tabletki antykoncepcyjne, aby proces ten zatrzymac (nigdy wczesniej takich tabletek nie brala). Sprawdz hormony seksualne, wynik pokaze czy to monopauzalne sprawy. 2) Uderzenia goraca moze byc tez od niedoboru hormonow tarczycy (mialam taki objaw i ukryta niedoczynnosc tarczycy) wiec musze brac lek-hormon juz caly czas. Uderzenia goraca od razu minely. Na 'wlosy paznokcie cere' kup witamine   i pobierz przez jakis czas,  na pewno pomoze - mi pomoglo, od razu bylo widac roznice. Jesli masz za duzo estrogenu (pokaze wynik hormanow seksualnych) to polecam kupic DIM  (diindolylmethane) w tabletkach i brac  200mg  dziennie - to reguluje hormony seksualne i wyplukuje nadwyzke estrogenu (przez nadwyzke wiele kobiet np lysieje). Oczywiscie prosze skonsultowac z dr rodzinnym wszystkie witaminy. Dosc czesto kobietom moze brakowac wielu mineralow, witamin  takze warto sprawdzic jaki mamy wynik w tym kierunku. Z ciekawostek Chinki jak wchodza w monopauze zaczynaja od razu  zazywac cos na oczyszczanie nerek (masz oczy zapuchniete, moga byc to nerki), takze polecam rowniez jakas paste, proszek na oczyszczanie drog moczowych.