Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Trzepotanie i migotanie przedsionków w EKG?

gozilla@usa.com

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie,

Co kilka miesięcy pojawiają się u mnie dziwne arytmie. Nie można ich uchwycić w 48-godzinnym badaniu holterowskim EKG, które pokazuje, że wszystko jest ok (czasami na wystąpienie arytmii muszę czekać pół roku lub dłużej). Arytmie te trwają od 15 minut do 2 godzin, a potem samoistnie ustępują. Kupiłem więc jednokanałowy kieszonkowy aparat EKG z kablem i elektrodami. Kilka dni temu udało mi się w końcu zarejestrować arytmię, tym razem trwającą około 2 godzin. Rejestrowałem zapis EKG z odprowadzenia II (prawa ręka, lewa noga). Proszę o interpretację poniższych wyników:

1. Początek arytmii, taki wykres był przez pierwsze 15 minut:

1.thumb.png.4090b524b8d88eb7e4fd307bea4f1c8e.png

2. Po 15 minutach, rytm przeszedł w poniższy, który występował przez kolejne 2 godziny:

2.thumb.png.a6add90c25695dc95b4688748492599c.png

3. Po 2 godzinach, w końcu arytmia ustąpiła i wykres wygląda już na normalny (mam nadzieję):

3.thumb.png.ef671301ca1341e17787eda774c9dcb1.png

Ma ktoś pojęcie co to jest? Na wizytę u kardiologa jeszcze trochę poczekam, a jestem ciekaw co to za arytmia się u mnie pojawia. Jest to w każdym razie zawsze to samo (przynajmniej zawsze odczuwam ją identycznie). Podejrzewam (na podstawie wykresów EKG dostępnych w Internecie), że na początku wystąpiło trzepotanie przedsionków, które po 15 minutach przeszło w migotanie przedsionków, a następnie po 2 godzinach powrócił rytm prawidłowy. Ale nie jestem lekarzem i się nie znam...

Pozdrawiam, Adam