Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Trzepotanie i migotanie przedsionków na EKG?

Gość Adam

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie,

Problem wygląda tak: co kilka miesięcy występuje u mnie dziwna napadowa arytmia, która trwa od 15 minut do 2 godzin. Zawsze samoistnie ustępuje, ale jest nieprzyjemna (puls rzędu 300+). Występuje ona zbyt rzadko by uchwycić ją na Holterze (czasami muszę na nią czekać nawet pół roku), więc kupiłem kieszonkowe jednokanałowe EKG z elektrodami i używam go w razie potrzeby na II odprowadzeniu (prawa ręka, lewa noga). Udało mi się w końcu uchwycić arytmię i proszę o interpretację (zanim dostanę się do kardiologa to trochę czasu minie, a jestem ciekaw co to jest).

1. Start arytmii, rytm początkowy (mi to wygląda na trzepotanie przedsionków, ale nie jestem lekarzem i się nie znam):

2L3Dhy.png

2. Po około 15 minutach, rytm przeszedł w inny równie "ciekawy", który utrzymywał się przez kolejne 2 godziny (mi to wygląda na migotanie przedsionków, ale jak pisałem nie jestem lekarzem i się nie znam):

2L3HnO.png

3. Po 2 godzinach, arytmia ustąpiła i rytm wydaje się już normalny (mam przynajmniej taką nadzieję):

2L3uwn.png

Pozdrawiam, Adam