Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Drżenie głowy, spięty kark

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Od około 8 lat zmagam się z dolegliwością o poniższych objawach:

- spinanie mięśni karku - dyskomfort karku
- drżenie głowy, podczas sytuacji stresowych wzmożone drżenie i spinanie karku i obręczy barkowej 
- chrupanie w karku przy przekręcaniu głowy
- kołatanie serca
- podczas spania drętwienie palców u rąk
- niepokój 
- stany lękowe
- problemy z koncentracją
- ogólne zmęczenie
- drażliwe oczy na wiatr, kurz, światło, mróz

Byłem już u 3 różnych neurologów i każdy stwierdził, że mam tzw. chorobę Minora (mimowolne drżenie w moim przypadku głowy). Każdy z lekarzy zbadał mnie tylko poprzez badanie w gabinecie,  jeden zlecił badanie tarczycy (TSH), które wyszło ok. Do tej brałem Propranolol w dawkach około 60mg na dobę max z uwagi na to, że puls spadał mi do 40. Propranolol pomagał tylko na część z tych objawów dlatego przestałem go brać i tak naprawdę teraz dopiero widzę, że niewiele dawał. Ogólnie uprawiam dużo sportu: rower, siłownia, crossfit. Po wypiciu alkoholu drżenie nie ustępuje. Na drugi dzień po zakrapianej imprezie drżenie się wzmaga. Nie mam problemów ze snem, inne części ciała nie drgają tylko głowa - czym bardziej spięty kark i większe bicie serca tym większa amplituda drgań. 

Czy ktoś ma podobne objawy i czy na pewno one są związane z drżeniem samoistnym a nie np. z tężyczką? Jakie można wykonać badania żeby sprawdzić co dokładnie mi dolega?

Kurwa aż mi wstyd za naszą sluzbe zdrowia.. Juz dawno cie powinni zdiagnozowac.. 

Po pierwsze robisz mi na już badanie krwi takie jak - Pilnie Wit B12 , morfologie z Rozmazem ręcznym , crp i ob

Pilnie zbadaj wit D3 , jonogram

Prosilbym jeszcze o echo serca 

Do tego badasz ft4 z krwi - tarczyca jak i poziom Żelaza..

Do tego Robisz mi prywatnie próbe tężyczkową!!! I to na już !!!! Poszukaj w internecie kontaktu w rejonie twojego miesca zamieszkania , jesli nie prywatnie to niech moi koledzy po fachu lekarze dadzą kurwa skierowanie..

Potrzeba rtg Albo rezonans górnego odcinka kregoslupa tzn szyjnego. Ewidentnie mamy tu jeden zespol chorobowy ktory powoduje arytmie itp. Tu nie ma co leczyc objawy tu trzeba szybko dorwać przyczyne..

Do tego zrob mi jeszcze test na Bolerioze!!! I to na juz

CO DO - stany lękowe są prawdopodobnie objawem nerwicy lękowej , tylko ze w tym wypadku nabawionej przez  dlugoletnią chorobe , gdzie nerwica moze a nawet w 100% daje killa objawów które nie bedą związane z twoją fizycznym somatycznym podlozem choroby. Dlatego juz na wstepie włączylbym cos z lekkow lekko uspokajających badz mocniej.

Nie rób wszystkich wynikow na raz podziel to na dni bo niewyrobisz na krwi.. To bedzie równiez kosztowne ale musisz prywatnie! Bo tak sie niedoprosisz lekarzy..  juz dawno powinni wiedziec co ci jest.. Jak sam sie z tym wszystkim nie zepniesz bedzie dupa. To na wstepie co musisz zrobic i sobie rozplanowac , bez tego nie ma co . Uluż sobie plan działań z badaniami , idz na l4 i powodzenia.zdrówka

Mam już częściowe wyniki:

Witamina D3 metabolit 25(OH) - 19,50 ng/ml (poniżej normy):

Wapń całkowity - 9,40 mg/dl (w normie)
CRP ilościowo - 0,30 (w normie)
TSH - 1,116 µIU/ml (w normie)
Żelazo - 113 µg/dl (w normie)
OB - 6 mm/h (w normie)

oraz morfologia (to co niezgodnie normą):

neutrofile % 34,2 (poniżej normy)
limfocyty % 48,3 (powyżej normy)
gran. kwasochłonne % 8,6 (powyżej normy)
neutrofile # 1,82tys/µl (poniżej normy)