Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Czy betabloker wyleczy z arytmii

Gość Kama

Rekomendowane odpowiedzi

Czy jest tu jakas osoba ktora betabloker wyleczyl z arytmii? Kardiolog po holterze zapisał mi bisocard bo wyszło mi ponad 3 tyś nadkomorowych, kazał brać tylko przez miesiąc, czy rzeczywiście ten lek wyleczy mnie, bo wszystko co czytam na forach to te leki nie leczą że już do końca życia trzeba brać. 

Też biorę bisocard. On ma spowolnić pracę serca i zapobiegać arytmii, ale nie wyeliminuje jej przyczyny. Każdy lek trzeba brać zgodnie z zaleceniami lekarza, w dokładnie takich dawkach, o danej porze i tak długo dopóki nie pozwoli odstawić. Oczywiście trzeba mu zgłosić objawy niepożądane, które pojawią się po zażyciu leku, np. kaszel, bóle czy zawroty głowy, osłabienie (te objawy są opisane w ulotce!).

Słuchajcie , często lekarze mimo że sam nim jestem dają beatblokery za wszelkie zaburzenia rytmu serca ponieważ to tak zwana klasyka leków w tym przypadku. Nie stety mało jest takich lekarzy którzy podchodzą tak jak ja , czyli , rozumiem przepisze betabloker ale będe szukal przyczyny ... Co nie oznacza że są przypadki i to częste że leki tego typu są lekiem które trzeba przyjmować do końca życia , a jakie to przypadki? A to niewydolnosc serca i arytmie powstale na jego wskutek , badz sama niewydolnosc gdzie betabloker zmniejsza zapotrzebowanie na tlen miesien sercowy. Czesto przy napadowym migotaniu przedsionków bez znalezienia przyczyn , przy zmianach zastawkowych ktore prowadza do arytmi a operacja wymiany jeszcze nie jest wskazna. Przy zawalach i chorobach niedokrwiennych serca tez stosujemy betablokery. 

Ale np: mamy tu podczas zapisu holtera tysiace pobudzen komorowych czy nadkomorowych tak ? Dobrze , wiec przepisuje lek betabloker na ten czas az serce sie uspokoi ale szukam PRAWDZIWEJ PRZYCZYNY POWSTANIA TYCH POBUDZEŃ. Czyli w czasie gdy pacjent bierze betablokery zlecam: 

po pierwsze Echo serca i to prywatnie na szybko aby wykluczyc zmiany fizyczne w sercu i sprawdzic stan tego organu

Po drugie - zlecam badanie tarczycy , magnezu , potasu , sodu , witaminy B12 , D3 i chlorki jak i crp i ob i morfologie. Jesli czegos nie ma , badz jest malo mam jedną z przyczyn tak? Ją elminuje.. Stopniowo odstawiajac betabloker zlecajac znow Holter.

Po trzecie jesli wszystko gra i dalej nie mam przyczyny zlecam Badanie neurologiczne i jak i badanie kregoslupa.

I po czwarte jesli Wszystki gra to ide dalej w coś co czesto sie okazuje 💪 Nerwica , zaburzenia układu nerwowego , nerwica lękowa.. Czesto one są finałem w takich przypadkach gdzie wszystko inne gra. Wiec zlecam psychoterapie ,leki na nerwice, mocne dawki Wit grupy B i K jak i d 3 i PODSTAWA MAGNEZ ZE SPORYMI DAWKAMI JONÓW MAGNEZU. 

Konkluzja taka , jesli lekarz nie szuka przyczyny zmień lekarza , BO ZAWSZE ZA ARYTMIĄ , POBUDZENIAMI DODATKOWYMI , MIGOTANIAMI STOI JAKAS PRZYCZYNA ! I to ją trzeba sią zając. Zdrówka powodzenia 

Nie stety jestem na studiach nie przyjmuje jeszcze nie mam takiego prawa ale . Wejdz na znanylekarz.pl wpisz kardiolog i poszukaj takiego ktory naprawde ma same oceny pozytywne szczerze , poczytaj czy ludzie od serducha polecają ! Walcz o zdrowie ale prosze cie prywatnie zrób co możesz! 

I zacznij od holtera prywatnie czyli holterhelp do domu ci przyslą chyba 200 zl 48 h zapis i darmowy opis kardiologa i opinia. Potem z tym opisem holtera ktorego otrzymasz na emaila wydrukuj i juz mam zapis do lekarza , potem dobry kardiolog ze znanylekarz.pl i echo serca to podstawa. Rowniez porob wyniki krwi co pisalem powyzej po to zeby miec juz gotowe na wizyte.powodzenia i walcz

PIT, pominąłeś w swojej propozycji ścieżki diagnostycznej co najmniej jedną ważną przyczynę - refluks żołądkowy. W ogóle nie wspomniałeś o tym.

Mam to szczęście, że moja pani kardiolog jest bardzo doświadczona, dociekliwa, bardzo szczegółowa, a przy tym kontakowa i otwarta na pacjenta. Z jej długoletniej praktyki wynika, że u ogromnej części osób zgłaszających się z zaburzeniami serca arytmia spowodowana jest refluksem żołądka.

Przy okazji - naprawdę źle się czyta teksty z błędami ortograficznymi, interpunkcyjnymi i bez znaków diakrytycznych.

Jesli chodzi o mnie to ja podejrzewam u siebie arytmie na tle nerwowym...echo mam dobre, tylko lagodne wypadanie platka,bez znaczenia hemo, wyniki ok. kupilam Milocardin, bo czuje te arytmie szczegolnie w pracy  i po jak stres schodzi.    zastanawia mnie czy jest mozliwe ze moge jej nie wyczuwac a ona  jest?

Tak , niektóre osoby gdy zakładam im Holter mają nawet do 200-500 pobudzeń komorowych czy innych a niezgłaszają żadnych dolegliwości. A osoby które mają tylko pojedyncze pobudzenia zgłaszają bardzo często objawy jako zamieranie serca , pauzy itp. Często jest taka zmienność że osoby mające już zmiany w rytmie serca podlegającej jakiejs tam ingerencji ich nie odczuwają. A osoby które mają jak kazdy na tym globie ilość pobudzeń w normie myslą ze umierają. 

Co do nerwicy - no nie stety ale tak to jest rozlegulowany układ nerwowy atakuje serce...  Polecam neurovit popros lekarza o recepte i doraznie sympramol 50 mg. Pozdrawiam 

Ja właśnie tak mam, co prawda ostatniego holtera miałem rok temu i tak jak w poprzednich wyszły pojedyncze skurcze nadkomorowe i chyba jeden czy dwa komorowe. Obecnie miałem trochę stresujących sytuacji w życiu i mam wrażenie że mi serce wysiada, często mam odczucie zatrzymania serca i rozlewania się gorącą w klatce piersiowej lub w gornej części brzucha, a następnie przyspieszenie rytmu. Po jakimś czasie przechodzi,  ale strachu jest co nie miara, czasami trudno to opanować, pomaga świeże chłodne powietrze, kilka lykow wody, wolne chodzenie choć nogi są jak z waty. Przez te sytuacje cały czas jestem skupiony na sercu, myślami przywołuje mocniejsze bicie, wydaje mi się ze dużo bierze się z głowy.  Na koniec listopada mam wizytę u kardiologa i będę prosił o kolejne badania bo lęk przed ewentualna choroba serca lub nagłym zachorowania nie daje mi spokojnie żyć. 

9 godzin temu, Gość ... napisał:

Dziekuje osobie ktora napisala o refluksie, po wzieciu ranigastu max nie odczuwam arytmii.

Super!

Biorąc ranigast, chwilowo likwidujesz objawy. Refluks ma wiele przyczyn i w zasadzie jest niewyleczalny. Proponuję jednak iść do lekarza, żeby dobrał najbardziej odpowiedni sposób leczenia.

W dniu 1.11.2018 o 09:04, Gość Kama napisał:

...czuje te arytmie szczegolnie w pracy  i po jak stres schodzi.    zastanawia mnie czy jest mozliwe ze moge jej nie wyczuwac a ona  jest?

Kama, ja o swojej arytmii (18 tys. nadkomorowych i 4 tys. komorowych) dowiedziałam się z przypadkowego badania EKG. Nie odczuwam jej, chociaż jest już ponad półtora roku (a pewnie dłużej, tylko o tym nie wiedziałam).

Więc tak - jest to możliwe, że masz zaburzenia rytmu, a ich nie odczuwasz.