Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Spadki tętna ze 130 na 30

Gość Przemek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam od ponad roku zmagam się z problemami zdrowotnymi, uciski w głowie przy zmianach pozycji szumy uszne a najbardziej niepokoi mnie serce, kołatanie, często czuje puls mocno bije. Ogólnie cały czas wariuje mi puls, podczas leżenie oscyluje zazwyczaj między 60 a 80 natomiast gdy tylko wstaje skacze nawet do 110 i czuje jak wali i przeważnie ciągle waha sie miedzy ta wartością a o 80, pomiary mierzone pulsometrem. Podczas wykonywanua ćwiczeń na siłowni puls skacze ze 130 i gwałtownie spada aż czuje zakolatanie serca, mierze zaraz po tym opaska miband i wykazuje nawet 30 uderzeń więc podczas kołatania może być znacznie mniej, po chwili wraca do podzwyzszonego. Dodam że nie biorę żadnych sterydów. Waga 88kg 178cm Wzrostu więc otyły nie jestem, podstawowe badania wszystkie dobre. Bardzo proszę o jakieś rady. Ciśnienie wysokie ale też nie zawsze od 130/80 do 155/95

Nigdy ale to nigdy nie patrz na pomiary z opasek jako pomiary wiarygodne.. Testowałem te cuda to jest gówno warte.. Co do twoich objawów pierwsza kolejność to holter minimum 24 h jesli terminy u kardiologa są spore , wpisz na google mobileholter i zamów do domu.. Dostaniesz potem opis z wynikiem przez kardiologa na poczte czy emaila i z tym potem idz do lekarza..To pokaze jakie masz Ewentualne zaburzenia rytmu serca i zaburzenia spadku tętna czy jego wzrostu , jak i wszelkie inne zmiany dotyczące rytmu serca i nie tylko. Do tego czasu zaprzestaj treningu az do kwesti wyjasnienia problemu z sercem. Idz do kardiologa prywatnie a do tego czasu zrób równiez prywatnie badanie krwi - jonogram (magnez potas sód chlorki się znaczy) Zbadaj wit B12 i,tsh ok? Zacznij od tego juz teraz..

Wiesz zmiany w tętnie od 60-80 czy podczas treningu powyzej 120 czy 130 są normą .. Ale spadki tętna do 30 są znaczą bradykardią i tylko jeśli jest to prawdą tzn zostanie potwierdzone wymaga to szczególowej diagnostyki.. Co do ciśnienia jest w normie.. Nie jest zle jak na twój wiek i tryb życia.. 

Zacznij ogólnie suplementować dobry magnez to podstawa.. Powodzenia , działaj !