Skocz do zawartości
kardiolo.pl

zastawka serca

Gość Andzia

Rekomendowane odpowiedzi

Witam , mam problem i może ktoś mi pomoże......Zdiagnozowano u mnie  wadę serca, mam jakieś zwężenie aortalne, 35 wydolności serca, obecnie czekam na termin operacji wymiany zastawki, może to nastąpić jeszcze w październiku lub na początku listopada. Od jakiegoś czasu pojawił się u mnie kaszel, byłam u lekarza i podobno to od serca, ale od kilku dni mam problemy z oddychaniem, oddech jest bardzo płytki, zatrzymuje się gdzieś przy krtani,w dzień sobie radzę jest raz lepiej raz gorzej, ale miałam dwie nocki, których nie przespałam ponieważ jak się położyłam to miałam uczucie, że się uduszę więc siedziałam na łóżku, bo w pozycji siedzącej jest trochę lepiej.  Piję dużo gazowanego, mam uczucie pełnego żołądka i wrażenie, że jak ,,beknę,, będzie lepiej. Czy to może być powodem, że żołądek mnie uciska i stąd te dolegliwości? Boję się zasnąć , prześladuje mnie myśl, że mogę się nie obudzić

Takie duszności mogą być wynikiem wody w płucach, albo brzuchu, albo po prostu niewydolności serca. Jak najszybciej powiedz o tym swojemu lekarzowi rodzinnemu. Pij dużo,ale nie płyny gazowane. Kaszel przy wadach serca pojawia się po wysiłku, więc się oszczędzaj. Poszukaj fachowych artykułów o swojej wadzie, abyś wiedziała, na czym polega i jak sobie nie zaszkodzić.

Gdzie będziesz operowana?