Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Kardiowerter / defibrylator serca (ICD)

Gość agnieszka

Rekomendowane odpowiedzi

Donia, ja mam 21 lat, a to dziwne urządzonko w sobie mam od 13 roku życia. W sumie póki co jest ok, nigdy nic się nie działo, mam kardiomiopatię przerostową i powiem szczerze, że początkowo straaasznie to męczyło, nie mogłem się do tego przyzwyczaić, lecz po pewnym czasie o tym zapominasz i nie przeszkadza Ci to praktycznie w niczym.

Mam 27 lat icd mam od przwie 4 lat. Mialem jedno wyladowanie wefibrylacyjne i powiem ze nie bylo tak źle nie bolalo. A mianowicie wygladalo to tak ze nagle poczulem jak bym dostal w glowe uslyszalem huk zrobilo mi sie bialo przed oczami i nogi zrobily sie jak z waty upadlem na kolana. Po chwili wstalem poszedlem powiedziec w pracy ze mnie sieknol icd wezwalem taksi u idalem sie na kontrole icd do szpitala. Po tym wszystkim bolala mnie glowa i lewe ramie i lek przed kolejnym strzalem ale hydroksyzyna dala rade. A co do kontroli mialem tentno 200 chodz miarowe wiec lekarze uznali ze sam strzal byl nieadekwatny. Podniesli progi i tyle i kazali wrocic do lekow.

Bardzo prosze o wiadomosc czy ktos slyszal czy mozna pracowac jako instrumentariuszka w bloku operacyjnym.Moze ktos pracuje albo jakis znajomy bo wiadomo ze sa tam pewne urzadzenia ktore moga zaklocac praceICD .prosze o szybka odpowiedz bardzo mi na tym zalezy.dziekuje

Nie martwił bym sie o ICD tylko o stan twojego zdrowia. Jak miał byś wyładowanie mógł bys tylko przeszkadzać na bloku. Wydaje mi sie że niepowinno nic Ci tam zakłucić maszynki. Coprawda nie pracuje na bloku operacyjnym ale mam doczynienia z silnikami elektrycznymi na 230V i jeszcze sie nic nie stało.

Witam ! Tyle piszecie o lękach i wstydzie, ja mam 26 lat, defibrylator wszczepiono mi, gdy miałam 21 lat, po zdjęciu opatrunku od razu nosiłam normalne bluzki, bo rana lepiej wtedy oddycha i goi się szybciej. I nie miałam kłopotów ze wstydem.Jeśli komuś moja blizna przeszkadza, to znaczy, ze on ma problem, a nie ja. Jestem piękną i wartościową kobietą i nikt mi tego w żaden sposób nie jest w stanie odebrać. I to normalne, ktoś ma sztuczne zeby, ktoś inny nosi soczewki kontaktowe lub aparat na zębach, a ja mam to urządzonko. A jak ktoś żartobliwie pyta, co Ci się stało ? Oparzyłaś się żelazkiem ? Odpowiadam: Nie, miałam zabieg na sercu. I nie wstydzę się, ze coś mi ratuje życie, a uratowało już dwa razy. I prowadzę normalne życie. Jasne, mam lęki, jak każdy człowiek obarczony chorobą, ale staram się im nie poddawać.

Pieklne slowa tak trzymaj. Ja moja maszynke traktuje jak atut. Jak ktos gada ze ja taki biedyny bo mam to to odpowiadam ze on ma gorzej wrazie jakiegos ataku serca czy nawet zawalu mnie ma co ratowac i nie musze liczyc na innych wiec mam wieksze szanse. Moj brat zartobliwie mowi ze ludzie powinni sie rodzic z czyms takim. Mosze powiedziesz szczeze ze jak bym cudownie ozdrowial to niedal bym sobie icd wyciagnac. Przyzwyczailem sie ze go mam polubilem go a wyladowania tylko pierwsze bylo straszne drugie mialem dwa tyg temu i pprawie go niepamietam.

Wczoraj lekarz wyznaczył mi termin wszczepienia kardiowertera na koniec maja br, ale nie ukrywam, że potwornie się boję i zabiegu i tego, co będzie potem... wyładowania? Jakie wyładowania? Blizna? Aż tak jest widoczna? czy urzadzenie jest widoczne, czy to tylko blizna? Własciwie to miałam nadzieje, że ten wszczep mnie ominie i leki pozwolą normalnie funkcjonować oraz uchronią, no ale lekarz twierdzi inaczej. Czy kardiowerter poprawił jakość Waszego życia? Ja mam kardiomiopatię przerostową przypodstawną i decydującym o wszczepie jest wysoki gradient po wysiłku. Ciężko jest mi wejść na 3 piętro szybkim krokiem, więc nie jest wesoło... Co jeśli urządzenie się zepsuje? Nie chce, żeby moje pytania okazały się naiwne,ale ten kardiowerter to dla mnie coś nowego i przerażającego mnie.

No wiec tak sam ICD u mnie jest widoczne troszke ale musze podkreslic ze jestem bardzo szczupły jak wazyłem o 5kg wiecej to icd znikło :D Blizna jak blizna nie za duża 4-5cm u mnie chodz mi sie zrobił bliznowiec. A wyłądowanie to impuls elektryczny który na 100% powali Ci nie ziemie ratujać twoje życie. Mnie jak strzelił to zrobiło mi sie biało przed oczam jak by ktos mnie w głowe zdzielił i usłyszałem huk. upadłem na kolana po chwili wstałem wezwałem pomoc pojechałem do szpitala po godzinie wyszedłem do domu. I odrazu powiem że nic mnie nie bolało tylko uczucie obezwłądnienia. Pierwszy był straszny dla psychiki drugi to juz betka a wiecej nie miałem. Co do poprawy komfortu życia to mi sie troszke pogorszył. Bo na wiecej rzeczy musze uważać ale przed wszczepieniem icd byłem zdrowy choroba spała. A co do awaryjnosci maszynki to powiem Ci że juz byłem uderzony sam sie uderzyłem dziecko mi przeszło po nim dwa wystrzały i nadal działa jak marzenie wiec niema co sie bac zawsze jak bedziesz miała wądpliwości możesz udać sie na sprawdzenie maszynki. Jak masz jakieś pytania jeszcze chętnie Ci odpowiem na nie :D

Czy oprócz blizny widać to urządzenie pod skórą? Bo blizna ok, zrozumiałe i nie takie straszne, ale czy poza nią jest coś widać? No a te wstrząsy są w momencie zagrożenia życia czy niezależne od tego??? Bo ja pracuję z dziećmi i młodzieżą i nie wyobrażam sobie, żeby mnie tak *powalało*... Czy kardiowerter dał Wam większą wydolność podczas chodzenia, biegania itp.?

No widac ze cos jest pod skura ale tylko u szczupłych ludzi jak ma sie normalna mase ciała to nie widać. Tak jak juz pisałem. Czy wydolnosc zwieksza nie powiem Ci ale raczej wądpie bo to słuzy do zwalczania arytmi i do ratowania zycia. Mnie ICD strzelił dwa razy nieadekwatnie zczytał zaburzenia w przedsionkach myslac ze to komoru i boom. Ale generalnie z ICD potrafiłem rąbac drewno jezdzic na roweze długie dystanse przepłynac małe jeziorko. Ale to wszystko zalerzy od choroby. Niesety obecnie po biegu do autobusu odrazu mam arytmie ale to juz nie wina ICD

Mam 37 lat od urodzenia choruje na kardiomiopatie przerostową rozpoznana jednak dopiero w 13 roku zycia. Przez 35 lat nic sie nie działo, miałam zmiejszona wydolność serca i szybciej sie męczyłam ale nie było większych problemów. I nagle buumm! Kilka utart świadomości i omdlen na początku o nieustalonej przyczynie, potworne spadki potasu az rece i nogi wykręcało z bólu. Po jakimś czasie okazało sie ze w dodatku zostanę mamą! Wtedy wszystkie omdlenia kwitowali - Baba w ciązy to tak ma !- Efekt w 28 tygodniu ciąży blok III stopnia, tętno 20. zatrzymianie akcji serca i wszczepienie ICD. Wszystkie wczesniejsze omdlenia to tez były bloki ale lekarze nie wprowadzili na czas stosownych leków. Jestem juz prawie rok po wsczepieniu kardiowertera i nie prowadze normalnego trybu zycia bo nie jestem wstanie jak nie mogotanie to uderzenia, wyłodowania, szumy w uszach az głowę rozsadza a do tego wszyskiego mój ICD wyłapuje najmniejsze fale z otoczenia i od razu zaburza jego prace więc żegnaj WiFi i itp, nawet z mikserem muszę uważać bo jak mi nieraz zapika to gwaizdy widzę. Ile razy nie był juz ustawiany, regulowany i nic. Wiem że sa osoby które świetnie sie czują z ICD ja niestety do nich nie należę.

Witam wszystkich, mam 47 lat, 4 grudnia wszczepili mi kardiowerter z jedną elektrodą,po miesiącu zacząłem smarować bliznę kremem Cepan żeby zbladła ,bez konsultacji z kardiologiem ,czy ktoś z was używał ten krem i czy nie było skutków ubocznych, bo mnie szczypie i ściąga,a jak nie posmaruje to jest jeszcze gorzej.

Pytałem lekarza który wszczepiał mi kardiowerter,czy fale WiFi mogą wpływać na działanie ICD,powiedział że nie i nie mam się tym martwić i normalnie pracować przy komputerze z internetem bezprzewodowym uspokoiłem się, ponieważ przy komputerze spędzam dziennie ponad 12 godzin i miałem obawy.