Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Kardiowerter / defibrylator serca (ICD)

Gość agnieszka

Rekomendowane odpowiedzi

W# maju mineło dwa lata jak mam wszczepiony ICD date wszczepienia obchodze jak drugie urodziny.Mam migotanie komor,dostałem to po radioterapi,mam tez nowotwor płuc,przed wszczepieniem byłem 9 razy w smierci klinicznej dzieki ICD zyje.Musze uwazac na kontakt z urzadzeniami ktore wytwazaja pole elektromagnetyczne.Cały czas jestem w kontakcie z Poradnia elektrostymulacji we Wrocławiu przy ul. Trauguta.Kontakt ze mna;starykibic&wp.pl Pozdrawiam Marian.
Witam, W zeszlym tygodniu wszczepiono ICD mojemu tacie. Szukam wszelkich informacji na ten temat, bo to co mowia lekarze mija sie z tym co czytalam w broszurach, np to jakie nalezy zachowac srodki ostroznosci (komorka, komputery, samochod) Tato jest po dwoch zawalach i ma kardiomiopatie rozstrzeniowa. Bede wdzieczna za kontakt magdalena@komprojekt.pl
Gość Anna Kwapień
Witam! I mi przytrafiły się zatrzymania krążenia, po których stwierdzono idiopatyczne migotanie komór. W 2004 roku wszczepiono mi ICD. Przeżyłam już jedną wymianę i interesuje mnie jak inni przez to przeszli. anna.kwapien@wp.pl
stronka www.defji.fora.pl jest nieaktywna prosze w razie ptan piszac na moj email dorotap56@interia.pl posiadam juz 7 rok defibrylator i wiem ze przyzwyczajenie sie od strony psychicznej jest trudne.Takze zakceptowanie w ujeciu spolecznym moze miec jakies komplikacje !! klikajcie do mnie w miare swoich doswiadczen pomoge
Witam wszystkich!Mój tata czeka na wszczepienie defiblrylatora,jest po dwóch zawałach i ma już wszczepione bajpasy,niestety dopada Go częstoskurcz komorowy i w związku z tym trzeba zastosować to urządzenie.Proszę podpowiedzcie ,jak się z tym żyję,jakie ponieśliście koszty w związku z wmontowaniem,będę wdzięczna za każdą informację.Dziękuję.Mój mail:jol_tom@wp.pl
Witam wszystkich. Na początku sierpnia tego roku z powodu bardzo złożonych komorowych zaburzeń rytmu, miałam wszczepiony ICD. Mam 26 lat i był to dla mnie wielki cios, mimo że od 9 lat się leczyłam i byłam przygotowana na taką ewentualność. Powoli ucze się z *nim* żyć. Bedę wdzięczna za każdą radę. Czego tak naprawdę należy unikać, jak żyć, czy można prowadzić samochód. Jak to wpłynęło na Wasze życie.
CZESC WAM ja mam wszepiony kardiowerter od roku, napewno zyje sie z ,,nim****pewniej (w sensie ze wrazie czego uratuje mnie) ale nadal nie jestem jescze z nim do konca oswojona moze dla tego ze mam 28 lat i troche sie go wstydze, a moze dla tego ze osoby ktore poznaje i Im mowie to mam wrazenie ze przedemna uciekaja tak jak by,, to** gryzło niewiem czy sie boja ..?wynajmniej dla mnie nie jest to miłe uczucie .Ale jakos sobie poradze......POZDRAWIAM
Czesc Lidia Widze ze jestesmy w podobnym wieku i ja tez mam podobny problem. Co prawda z defim zyje jeszcze krotko bo tylko 1,5 miesiaca, ale wystarczajaco dlugo zyje z arytmia i wiem cos o reakcji innych. Ludziom sie wydaje ze jak ktos jest mlody to napewno zdrowy. Problemy kardiologiczne kojarza sie z wiekiem przynajmniej srednim a nie w okolicach 20 czy 30 lat. I jak sie dowiaduja ze chorujemy lub nie daj Boze mamy *cos* wszczepione to juz nie wiadomo jak z NAMI INNYMI rozmawiac. To glupie bo tak naprawde (przynajmniej ja) staram sie zyc normalnie i moge rownie normalnie porozmawiac na kazdy temat, nie koniecznie tylko o chorobie jak sie wiekszosci wydaje. Mnie choroba w niczym nie ograniczyla, Skonczylam studia tak jak planowalam, wyszlam za maz mam rodzine i choc kosztuje mnie to pewnie wiele wiecej wysilku co innych, prowadze zycie jak kazdy. Nie zamierzam sie ograniczac i na ile mi serducho pozwala robie wszystko na co mam ochote. A ludzmi sie nie przejmuje bo tak naprawde licza sie tylko moi najblizsi rodzina i przyjaciele. I choc czasem jest mi troche przykro jak ktos dziwnie patrzy na moja lewa piers (a raczej nad nia) to trudno, to niewazne. Pozdrawiam wszystkich Ewa
Podobnie jak Ewa nie ograniczam swojej aktywnosci zyciowej. Moja przyszlosc zamierzam zwiazac z medycyna to juz jest moja pasja od dziecinstwa. Ja defika posiadam juz 7 rok poczatki byly trudne w dostosowaniu sie do zycia z stymulatorem. Nie zauwazylam jednak by w tamtym okresie koledzy z klasy patrzyli na mnie przez pryzmat choroby a wrecz przeciwnie bardzo mi pomagali chcociazby przy wlaczaniu sie defibrylatora. Moje zycie nie kreci sie wokol choroby znajduje lepsze rzeczy niz ciagle zamartwianie sie nad swoim stanem choroby. Pozdrawiam Dorota
od 2 tygodni mam wszczepiony defibrylator,nie wiem jak z nim zyc. czy ta opuchlizna troche zejdzie? Jestem kobieta i chcialabym nosic chociaz lekki dekold a teraz to nie mozliwe.Wiem,ze ratuje mi zycie ale to***jest *cialo obce* i ciezko mi sie przyzwyczaic. mam dopiero 31 lat a o chorobie wiem od roku.powiedzcie jakie sa powiklania i dzialania nieporzadane. bardzo prosze.
Aniu Ja mam wszczepiony kardiowerter od sierpnia tego roku. Też jestem młodą kobietą (mam 26 lat). I doskonale rozumiem Twoje obawy i rozterki. Ja też początki miałam ciężkie, wstydziłam sie ubrać bluzki z dekoldem - a jak wyszłam ze szpitala to był straszny upał - to minie. Dzisiaj już nie zwracam na to uwagi, defibrylator co prawda troszkę odstaję (ja jestem dosyć szczupła) ale tak naprawdę jak ktoś nie wie to nie zwróci na to uwagi. Bardzo pomogła mi wymiana doświadczeń z innymi osobami mającymi ICD. Polecam forum: www.defji.fora.pl Administratorem jest młoda dziewczyna która z defim żyje już 7 lat. Dołącz do nas Pozdrawiam Ewa