Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Kardiowerter / defibrylator serca (ICD)

Gość agnieszka

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Mynia!! U mnie sprawa potoczyla sie bardzo szybko, choroba została stwierdzona w miesiącu sierpniu, a po wykonaniu holtera, na którym ujawiniły się czestoskurcze komorowe, zostałam zakwalifikowana do wykonania ICD, ktory mialam wykonany jeszcze w tym samym roku w grudniu. Pozdrawiam!!!!!
Mynia:))) Wiem,że..jesli bedzie taka konieczność..na pewno Ci wszczepią to urzadzenie, myślę,że..nie musisz się obawiać, wiadomo, że..jest to zabieg w znieczuleniu miejscowym i pacjent jest świadomy, gorsze jest samo dochodzenie do formy, kiedy do czegoś musisz sie przyzwyczaić,że bedziesz to mieć zawsze.Ale już jestem 1 rok czasu po zabiegu..i zapominam ,że je mam.W każdym razie wiem,że..cardiowerter- deviblyrator uratuje mnie podczas omdlenia, bo karetka nie dojedzie w ciągu 5 minut, a tyle...czlowiek ma wtedy czasu..dlatego życzę Ci zdrowia i glowa do góry:)))))
czesc jestem michał mam wszczepione icd medtrinica przebyłem 3 lata temu zapalenie m sercowego od 1.5 roku mam icd z powodu epizodów vt (czestoskurcz komorowy) podchodze luzno do zycia i poznam takich ludzi do popisania nas młodych z icd mam 27lat pozdrawiam wszystkich nr gg 8229970
Gość Andrzej 1987
jak wam to opowiem to nie uwierzycie.. dzis miałem miec wymiane kardiowertera bo słaba bateria.. miałem 2.57.. no wiec pojechałem wszystko pieknie łądnie rejestracja itp wenflony... i czekam.. no i moja kolej i na sale.. rozbieranie, smarowanie jodyną itp przygotowania do zabiegu.. i mnie podłączyli do tego urzadzenia co sprawdza kardiowerter.. i ordynator stwierdził ze to powinno jeszcze chodzic spokojnie ok roku./. a ten lekarz, ktory mi kontrolował wczesniej sie totalnie skompromitował bo to nie pierwszy taki jego przypadek.. no więc nastepna kontrola za 3 miesiące a zabieg to moze dopiero kiedys za rok...:-)... ps jesli ktos sie kontroluje w krakowie w JPII to ostrzegam!! prosze uważac na dr Machejka!! lepiej to skonsultowac z dr Bednarkiem..;-)
do: Jan51 jest wiele ograniczeń co do kariowertera.. np. nie można dźwigać cięzkich rzeczy, bodajże do 5kg tylko można. lekarz powiedział mojej mamie,że nie może cięzko pracować, nie może wieszać firanek. jak już bedziesz miał wszczepiony to o wszytskich ograniczeniach zostaniesz poinformowany.
Jestem po ablacji u prof Walczaka juz 17 lat i bylo super.....Teraz cos strzelilo i jest nawrotka i sa leki ...duzo lekow i wzgledna cisza z malymi klekotamii arytmia.ALE kazdemu zycze miec ablacje u prof Walczaka i dr Szufladowicz bo to jest mistrzostwo.........Zycie dla nas z herc klekotami zaczyna sie po udanej ablacji u profesora W.Lublinie nie slyszalam.........Na Banacha tez nie........
do: jaro a mam jeszcze jedno pytanie. co robiłeś kiedy włączył ci sie defibrylator? czy sie czegos przestraszyles, czy miales jakis wysilek? co bylo przyczyna tego ze sie włączył defibrylator? mojej mamie wlaczyl sie dlatego ze miala spadek potasu i sie przestraszyla.
do: MichalZielonaGora, moja mama po wszczepieniu kardiowertera zaczęła jezdzic na rowerku, po konsultacji z lekarzem okazało sie ze kardiowerter nie lubi rowerków - tak stwierdził lekarz. to skoro nie bardzo można uprawiac taki sport to ja nie wiem co jest wskazane dla osób z ICD..
Gość kocurzasty
Witam. A z powyższym to się raczej nie zgodzę. 4 lata temu miałem wszczepiony kardiowerter/defibrylator. pierwsze 1.5 roku nie ćwiczyłem w związku z czym nawet mały wysiłek zaczął powodować u mnie zadyszkę (a większy wyładowania defibrylatora). Po konsultacji z lekarzem zabrałem sie za ćwiczenia ale z głową czyli od bardzo niewielkiego wysiłku stopniowo zwiększając stopień trudności. Dziś bez problemu dojeżdżam na rowerze do pracy robiąc około 50 km dziennie. Pozdrawiam!