Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Kardiowerter / defibrylator serca (ICD)

Gość agnieszka

Rekomendowane odpowiedzi

Hej, moje interwencje wyglądają tak, że po chwili jak mi się intensywnie kręci w głowie przez arytmie, tracę przytomność i budze się jak ICD zrobi swoje. Każdy ponoć troszkę inaczej reaguje. A z jakiego powodu masz wszepiony ICD jeśli mogę spytać? 3maj się i życzę zdrówka :)

Gość wojtek k

Witajcie ja mam ICD trzeci rok,u mnie to interwencja wygląda tak! Ciemno przed oczyma,brak powietrza,czuję że mi serce wali jak głupie ,i wtedy mam strzał,błysk w oczach,jakbym dostał deską w tył głowy,i czuję skurcz mięśni, a potem ulga.Zdarza się że w ciągu pół godziny wali mnie ponownie.Nic miłego!! pozdrawiam!!!

Gość Andzia1173

Witam wszystkich, mam pytanie, czy ktoś miał wszczepiony kardiowerter ICD w Poznaniu? Możecie polecić placówkę i lekarza - nie tylko w Poznaniu? Będę wdzięczna za odpowiedź Pozdrawiam i życzę wszystkim dużo zdrowia.

Witam wszystkich, Mój tato ma wszczepienie to urządzenie od miesiąca. Dziś był na kontroli, niby wszystko działa ok, ale wczoraj w nocy wystąpiła u niego nadmierna potliwosc. Podobno był cały mokry, jeśli tak to mogę opisać. Ma wahania temp. Raz 35.4 raz 38 :( Proszę o radę? Czy taki stan pacjenta jest normalny? Czy to sie zdarza? Czy powinien coś z m zrobic? Bardzo sie martwię :( będę wdzięczna za każda odp Pozdrawiam!

Mam utraty przytomności podcza długotrwałego stania (i asystolie)- zespół wazowagalny. Interesuje mnie czy po tym jak dostajecie impuls, mdlejecie czy nie macie utarty przytomności Jak to jest ze sportem, czy jak serce pracuje szybciej to kardiowerter interpretuje jako częstoskurcz i przerywa wysiłek sport - czy tzeba przekroczyć jakieś tętno?

Jak ładnie nazwane *impuls* przecież to jest delikatnie mówiąc strzał (pierd...cie) że z nóg zwala. Ale raczej się nie traci przytomności. Co do sportu to zależy od ustawień mój pierwszy na samym początku miał tak że jak przekraczałem 150 uderzeń to walił lekarze stwierdzili że źle i zwiększyli na 180 i ustawili tak że nie odczytuje tego jako częstoskurcz.

Jesli chodzi o sporty to; jezdze na nartach, na rowerze, chodze po gorach, dlugie wyprawy nic to dla mnie, fizyczne zmeczenie jest nawet wskazane mam tylko momenty slabosci jak jestem po wiekszym stresie - serce wali mi szybciej [czyli czestoskurcz] slabo mi, jestem mokry od potu - przechodzi po kilku godzinach - by tego unikac to biore regularnie leki, unikam przemeczenia [ale tego psychicznego] raz mnie strzelilo - najpierw slabiej potem mocniej ze cztery razy - nie jest to nie do przezycia - raczej jak wsadzenie palucha do kontaktu - przytomnosci nie stacilem lekarz w szpitalu podkrecil mi ten sterownik na wyzsze obroty i teraz mnie nie tzrepie

Czy ktoś z Państwa zna podobny przypadeK? Chory lat 73,kardiomiopatia roztrzeniowa,przewlekła niewydolność nerek i przewlekłe obustronne zapalenie oskrzeli. Ostatnie badanie UKG-EF=20%(2 lata temu,obenie może być mniej) Ojciec jest strasznie słaby,nie może oddychać. Ma skierowanie na ICD CRT-D. Jaka jest szansa przeżycia tej operacji? Czy jest szansa na poprawe?Czy ojcu będzie się lepiej oddychać skoro i tak ma chore oskrzela? Prosze o szczerą odpowiedż. Z góry dziękuje.

Gość Danka66

Witam, mam wszczepiony kardiowerter 26.04.2012 więc taka świeżynka jestem, i *uczę* się życia od nowa, może jest tu osoba leworęczna z dłuższym stażem, która mogłaby mi powiedzieć czy faktycznie muszę (ICD mam wszczepione po lewej stronie) przerzucić niektóre czynności na prawicę, czy tylko na początku tak to *strasznie wygląda* :)

Gość aaaaaaaaaaaa

Ja mam w niedziele 22.07.2012 wstawic sie na odział i na zabieg cholernie sie boję tego iż bedą powikłania i bede leże w szpitalu długo długo ile mniej wiecej sie lezy i czeka na zabieg od czasu przyjecia na oddział proszę o odpowiedź

Miałem wszczepiony w styczniu , w szpitalu leżałem łącznie pięć dni do tego dwa tygodnie na L-4 i nadal pracuję jeżdżę na rowerze coś tam jeszcze zrobię na działce przyzwyczajam się do życia z kardiowerterem - pozdrawiam wszystkich w podobnej sytuacji

Mam zalozony ICD 12 lat temu, przed zalozeniem wracalem z psem do domu i w pewnej chwili zemdlalem, bylem w szpitalu gdzie nie stwierdzili zadnych zlaman, kardiolog stwierdzil ze musze miec wszczepiony ICD. Od zalozenia mam trzeci ICD, zazwyczaj mam uderzenie w serce ale kilka razy stracilem przytomnosc, zabierala mnie karetka do szpitala i bylem potluczony. Trace przytomnosc gdy nie doplywa krew do mozgu, dlatego kardiolog sprawdza mnie doplyw krwi i bylem na badaniu aby stwierdzic czy ilosc krwi jest prawidlowa i nie ma zwezen. Jezdzilem na rowerze ale w pewnej chwili miale uderzenie w serce, z trudem doszedlem do domu. Zawsze krzycze w momencie uderzenia gdyz bol jest dosc duzy. Wiem ze wlacza sie ICD gdy puls jest wysoki i czeka kilka sekund, albo sie wylacza albo daje impuls na serce. U mnie gdanica jest ok. 200 uderzen/sek. Ja nie mam defibrytatora a przydalby sie gdyz czasami mam za niski puls i czuje sie bardzo zle. Kardiolog powiedzial mnie ostatnio ze przy zmianie ICD wprowadzi mnie trzecia elektrode. Na badanie chodze co 3 - 4 miesiace, sprawdzaja moje zapiski, okreslaja wysokosc napiecia. Ostatnio biore lekarstwo na stabilizacje pulsu ale bardzo zle sie po nim czuje. Mam 73 lat, mieszkam w USA.

Ja tez mam ICD i jakies pare miesiecy temu od producenta dostalam list ze moj ICD- s 1580 jest wadliwy i musze go wymienic na inny model. Po rozmowie z lekarzem dowiedzialam sie ze wymienic nie mozna bo operacji nie przezyje. Tak sie zastanawiam co mam zrobic ?! Musze ostrzec innych ze duzo modeli jest wadliwych, wiec pytajcie lekarzy czy aby nie maja zamiaru wstawic tego co moze doprowadzic do waszej smierci a nie uratowac Wam zycie

Witam wszystkich.Słuchajcie musicie mi trochę doradzić mój chłopak lat 20 leczyl sie na serce mial isc do szpitala na wizyte ale sie nie doczekal gdyz pewnego poranka nastapiła ta nieszczesna chwila mial zatrzymanie akcji serca, krązenia reanimowały go 2 kretki przez godzine czasu dostal 5 dawek adrenaliny gdzie ponoc max moga podac 3.Pozniej lezal na intensywnej w spiaczce wybudzil sie przeniesli go na kardiologie. Ma problemy z pamiecia wszystko miesza przez niedotlenienie ale mam nadziej ze to minie. ale do rzeczy mial robiona ablacje ale lekarz stwierdzil ze nie wiadomo czy pomoze i mamy pomyslec nad kardiowerterem , mówil ze tak mlodemu czlowiekoi znacznie utrudni zycie i te bolesne wyładowania?? czy faktycznie tak z tym jest prosze o szczera pomoc jestem zalamana i jeszcze ta glowa ;((

Https://www.facebook.com/pages/Kardiowerter-defibrylator/352370248173199 zapraszam do po lubienia strony jestem jej założycielem stronę stworzyłam na nas dla tych co mają icd i tych co bedą mieli oraz dla rodzin chcę abyśmy stworzyli społeczność i mieli miejsce gdzie bez żadnych skrępowań mogli mówić co nas trapi boli itp itd ja sama mam icd w sobie od 3 tygodni i jestem pełna obaw jak będzie wyglądać dalsze me życie pozdrawiam wszystkich karolina