Skocz do zawartości
kardiolo.pl

duży spadek ciśnienia po wysilku

Gość Janina 60l.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Martwi mnie wartość mojego ciśnienia po dość ciężkiej i długiej pracy fizycznej .Od 3 miesięcy leczę się na nadciśnienie,które przed leczeniem wynosilo średnio 180/130 teraz w trakcie leczenia średnio 110/60-140/90 ,jednak po pracy szczególnie gdy jest bardzo ciepło (praca przy zbiorach) moje ciśnienie spada nawet do 80/50 .Czy jest to powód do niepokoju?

Podejrzewam że po wysiłku dostaje Pani arytmii a ciśnieniomierz którego Pani używa nie ma funkcji wykrywania arytmii stąd taki odczyt , miałem tak na starym ciśnieniomierzu wskazywał mi 80/40 podczas zaburzeń pracy serca , proponuję pożyczyć od kogoś taki ciśnieniomierz i porównać wyniki 

U  mnie występują skurcze dodatkowe komorowe i nadkomorowe pojedyńcze i złożone wywołane niedomykalnością zastawki aortalnej , z tego powodu mam też nadciśnienie w ten sposób serce kompensuje sobie wadę. Proszę pamiętać że długotrwały wysiłek fizyczny , ekspansja na słońce i upał a także stres może nasilać arytmię . Dobrze byłoby w Pani przypadku zrobić sobie echo serca i Holter ekg, niestety na fundusz trochę się czeka na te badania ale byłoby to wskazane zwłaszcza że ma Pani nadciśnienie. Pozdrawiam