Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Arytmia.

krzysztof1

Rekomendowane odpowiedzi

Od trzech miesięcy mam jakąś arytmie, ciśnienie idealne a puls na poziomie 85 uderzeń w spoczynku, nie odczuwam żadnych objawów ale ciśnieniomierz mówi arytmia, kardiolog po badaniach przepisał mi leki,Polfenol i Prodakse oraz mam skierowanie na kardiowersje, nie wiem co to za zabieg, może ktoś miał wiec proszę napisać jak to wygląda, jaka jest skuteczność tego zabiegu.

Kardiowersja wykonywana jest celem przywrócenia prawidłowego rytmu serca. Głównym wskazaniem do wykonania kardiowersji jest migotanie przedsionków. Kardiowersję elektryczną wykonuje się w krótkotrwałym znieczuleniu (z reguły nie jest potrzebna intubacja). Najpierw pielęgniarka lub lekarz zakłada wejście dożylne, przez które podaje się środki uspokajające, nasenne i przeciwbólowe. W czasie kardiowersji elektrycznej pacjent śpi i nie czuje bólu. Jego parametry życiowe są ściśle monitorowane. Do wykonania kardiowersji elektrycznej stosuje się ten sam aparat, którego używa się do defibrylacji, ale zmienia się jego ustawienia. Wyładowanie elektryczne można uzyskać przykładając łyżki defibrylatora, które trzyma lekarz lub za pomocą elektrod przyklejanych na klatce piersiowej. Lekarz obserwuje rytm serca pacjenta (zapis EKG) na monitorze kardiowertera i w odpowiednim momencie dokonuje wyładowania elektrycznego. Trwa ono mniej niż 1 s. Następnie lekarz sprawdza ponownie rytm serca, aby ocenić, czy kardiowersja była skuteczna. Czasem niezbędnych jest kilka wyładowań. Pacjent wybudza się zaraz po zabiegu i z reguły w ogóle go nie pamięta. Cała procedura, wraz z przygotowaniem (uśpieniem) pacjenta i wybudzeniem trwa około 30 minut. Po zabiegu pacjent poddawany jest przynajmniej kilkugodzinnej obserwacji w warunkach szpitalnych, a następnie wypisywany do domu.