Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Nierówne bicie serca

Gość Khckhc

Rekomendowane odpowiedzi

2 miesiące temu serce zaczęło mi nierówno bić, doszły do tego duszności i kaszel. 

Po miesiącu przeszło więc zbytnio się tym nie przejęłam ale zrobiłam wszystkie badania dla pewności. 

Holter wyszedł dobrze hormony tarczycy też, wszystko w normie. 

Od około tygodnia znowu wróciło. 

Tym razem zauważyłam jednak że uczucie nierównego bicia serca bierze się stąd że serce na sekundę przestaje bić wywołując przy tym nieprzyjemne uczucie skakania do gardła. 

Wie ktoś co to może być i czy nie przeszkodzi mi to w uprawianiu sportu(alpinizm,wspinaczka) ??

Uczucie przerwy w biciu serca często jest tak zwaną pauzą wyrównawczą serca , czyli tlumacząc na prosty język - po kołataniach serca często występuje samoczynny restart i serce wraca do normalnego bicia rytmu zatokowego , czasem przyspieszonego itp. Sluchaj jeśli masz uczucie serca w gardle to kłania mi się do stóp forma nerwicy😉 lecz aby stwierdzić jaki masz tym arytmi czesto holter 24 h nie jest w stanie tego wyłapac to nosi sie go dłuzej.. Pogadaj szczerze ze swoim lekarzem o tym jakie badnia jeszcze wykonac i czy sport jest ci wskazany.. 

W dniu 7.10.2018 o 20:56, Gość Dr.Piotr napisał:

Uczucie przerwy w biciu serca często jest tak zwaną pauzą wyrównawczą serca , czyli tlumacząc na prosty język - po kołataniach serca często występuje samoczynny restart i serce wraca do normalnego bicia rytmu zatokowego , czasem przyspieszonego itp. Sluchaj jeśli masz uczucie serca w gardle to kłania mi się do stóp forma nerwicy😉 lecz aby stwierdzić jaki masz tym arytmi czesto holter 24 h nie jest w stanie tego wyłapac to nosi sie go dłuzej.. Pogadaj szczerze ze swoim lekarzem o tym jakie badnia jeszcze wykonac i czy sport jest ci wskazany.. 

Nie mam kołatań ani przyspieszonej akcji serca, po prostu na pół sekundy staje po czym wraca do normalnego rytmu.