Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Holter - 60 migotań przedsionków

Gość Maciej

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie,

Mam 37 lat i jestem po pierwszym w życiu Holterze. Trochę martwią mnie wyniki pomimo, że pani kardiolog powiedziała, że Holter wyszedł bardzo dobrze. Martwi mnie ilość migotań przedsionków -było ich 60. Szczegółowo badania wyszły tak:

108752 Qrs'ów

Sredni rytm HR wyniósł 82

Max rytm HR 133

Min rytm HR 43

11 pojedynczych nadkomorowych pobudzeń przedwczesnych

0 nadkomorowych częstoskurczy napadowych

3 tachykardii

7 bradykardii

1 rytm niemiarowy

0 przerw

60 migotań przedsionków

0 bloków Wenckebacha

Reszta zarejestrowań na 0

Bardzo proszę o opinię czy wszystko jest dobrze.

Pozdrowienia

Witaj , nie piszesz ile nosiles holter ale zapewne 24 h , wynik holtera czyli bradykardie , przedwczesne pobudzenia itp są normą ponieważ większosc osob je ma lecz ich nieodczuwa , no bradykardia jest wynikiem snu- zwolnienia akcji serca. Jedynie i tylko wylącznie pod lube biore Migotanie ale nie wiem jak one u ciebie przebiegalo , jakie to migotanie . Konkluzja jest taka juz teraz wrzuc spore dawki magnezu dobrego , do tego kompleks wit B i i skonsultuj się z innym kardiologiem

Gość MichałbezAmbicji

Też mi się wydaję że twój kardiolog nie jest do końca szczery, to taka ludzka słabość dlatego najlepsi chirurdzy i doktorzy nie mają serca, bo czasami trzeba powiedzieć coś co kogoś przestraszy, lub się zaniepokoi bo ważne żeby wiedział że ma kłopot musi dbać o siebie lub coś robić w tym kierunku, a propos samego badania chyba nie tragiedi oprócz tych migotań a powiedz coś więcej jak ze sportem u ciebie i dietą ? 

Dziękuję za odpowiedzi. Dobry magnez i potas mam w apteczne, teraz zacznę brać systematycznie a nie jak mi się przypomni. Co do sportu i diety - od wielu lat pracuję na tyłku przy komputerze, od ponad czterech lat chodzę na siłownię 3x w tygodniu, ale bardziej ćwiczę siłowo niż aerobowo. Od 5 lat używam elektronicznego papierosa, wcześniej przez wiele lat paliłem zwykłe fajki. Dieta... hmmm, normalna chyba. Coś zdrowego i coś mniej zdrowego też się zdarza, nie przepadam za słodyczami ale czasamu lubię zjeść pizzę. Nie mam nadwagi, 81kg przy 177cm jest chyba okej. Za miesiąc mam jeszcze echo u tej samej pani kardiolog i porozmawiam z nią o tym wyniku hotera. Pozdrawiam wszystkich