Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Regeneracja serca po długoletnim narażaniu

Gość Michał

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam pytanie dotyczące serca mianowicie obecnie mam 22 lata  mój stan oceniam na stabilny jednak zdarzają mi się mroczki i osłabienia po bieganiu oraz kołatania i jakby kolka serca, w dodatku cierpię na nerwicę, od 14 roku życia pale papierosy,biorę amfetmine, marichuane,parę razy zdarzyło mi się wziąść kokainę i z grupy morfin, do tego przewlekły stress na chwilę obecną od 6 miesięcy nie biorę nie niczego, rzuciłem palenie, biegam, odżywiam się dobrze. Moje pytanie jest czy moje rozregulowane, przemęczone serce się zregeneruje ? i czy będę w stanie wrócić do normy ?

Dziękuję za szczere odpowiedzi dotyczące problemu ( za reklamy dziękuję) Michał W.

RVIDD - 29             LVIDS 29           EF(TE) - 00

IVSD - 10                LA - 36               EF(SIMPS) (%) -70

LVIDD - 47              Ao - 31              FS - 00

LVPWD - 09           Ao - 26              VCI - 11

PROSZĘ O POMOC

Gość MarokDziki

Powiem Ci, że mam podobną sytuacje do Ciebie, równiez nie dbałem o siebie przez wiele lat, papierosy, alkohol, hujowe żarcie. W pewnym momencie poczułem duszności i osłabiebienie i ciągnie sie to od roku dosyc progresywnie. Kardiolog wykrył mi niedomykalnosc zastawki plucnej I/II stopień i drobne podejrzenie nadcisnienia płucnego. Ja Ci powiem od siebie w ten sposób że mysle ze cięzko będzie zregenerować serce, ale z pewnością jestes w stanie zatrzymać proces choroby. Przynajmniej tak w moim przypadku jest, wszystko jest na stabilnym poziomie odkąd zacząłem jesc zdrowo, ruszać się, robic wszystko aby było lepiej. 

Gość MarokDziki

Powiem Ci, że mam podobną sytuacje do Ciebie, równiez nie dbałem o siebie przez wiele lat, papierosy, alkohol, hujowe żarcie. W pewnym momencie poczułem duszności i osłabiebienie i ciągnie sie to od roku dosyc progresywnie. Kardiolog wykrył mi niedomykalnosc zastawki plucnej I/II stopień i drobne podejrzenie nadcisnienia płucnego. Ja Ci powiem od siebie w ten sposób że mysle ze cięzko będzie zregenerować serce, ale z pewnością jestes w stanie zatrzymać proces choroby. Przynajmniej tak w moim przypadku jest, wszystko jest na stabilnym poziomie odkąd zacząłem jesc zdrowo, ruszać się, robic wszystko aby było lepiej. 

W sumie jak masz frakcje wyrzutową 70% to nie jest zle, raczej nie masz sie czym martwic, jaki stopień niedomykalnosci zastawek masz?

A masz z nim jeszcze kontakt ? i co ci powiedział że to wszystko wróci do normy czy jak  ?

bo moja lekarka to powiedziała że częściowo serce w młodym wieku jest w stanie się unormalizować tylko trzeba dbać, chociaż takich dużych, poważnych zmian niestety już chyba nie da rady płucna I/II stopnia możesz przy tym biegać ? 

Kardiolog powiedział mi że moze to wrocic do normy, jest to możliwe, aczkolwiek ja sam wiem że będzie cięzko to osiagnac lecz tylko zatrzymać proces, albo spowolnić. Powiedział równiez ze mam sie tym nie przejmować bo to drobna wada, z bieganiem mam problem troche, szybko się męcze, ale czasem jezdze na rowerze. 

Co masz na mysli kolatania serca, kolka serca? Czujesz ucisk w klatce piersiowej? Jak cierpisz na nerwice to jest dodtakowy problem, wiec z wlasnego doswiadczenia, tez mam nerwice ze to pogarsza sprawe z sercem. Wez cos powiedz wiecej o swoich dolegliwosciach. Masz troche szczescie że masz dobra frakcje wyrzutową serca, to jest wielki plus, ja mam nieco gorszą 60%. a wczesniej mialem 68% :/

Kolka w sensie czuję raz na jakiś czas jakbym troche pusto w sercu coś w tym stylu ale przechodzi mi po 5 minutach, nie boli.

Dużo tego będzie ale większość z powodu nerwicy, hujowych nawyków, koks i feta, 

główny problem z jakim się borykam to wysokie dolne cisnienie i przerost komory bo mam tam o 3 punkty ponad skale w RVIDD

ale spinam się ile mogę żeby to uspokoić, a ile masz lat ? aha i kiedy robiłeś pierwsze badanie co ci wyszło 68 % a kiedy drugie ?

Ale co wy tu piszecie bo zaraz pierdylne na podłoge...

Jeden i drugi , wam nic nie jest ! MAROKDZIKI TA TŁUMACZYLEM CI TYLE RAZY MASZ CHŁOPIE NERWICE A TWOJA NIEDOMYKALNOSC JEST NIEZAUWAZALNA W ODCZUCIU FIZYCZNYM SERCA I ORGANIZMU!!! 

Co do jednego i drugiego u was stawiam na rozwalony układ nerwowy , ta ile razy mam powtarzac ! Wrzucic zajebiste dawki kompleks wit B !!! Do tego zajebiste dawki orotanu magnezu , wrzucic wit D i K , do tego koenzym q10 i głog i serce i uklad nerwowy za kilka miechow jak nowy. Ludzie po zawalach staja na nogi a wy tu marudzicie. Czy wy myslicie ze kardiolog robiac wam echo serca gdyby cos bylo zle wypuscilby was z gabinetu? Nie kurwa nie 💪

Marokdziki jeszcze nie byles u psychologa nie ? 

Gość DzikiMarok

Do Michał

ja mam 28 lat i robiłem pare razy echo serca, za pierwszym razem miałem wyniki dobre czyi EF 68% bez zadnej niedomykalnosci z lekkimi bliznami na wsierdziu wskutek przebytego zapalenia, ale to nic takiego, drugi raz po 5 miesiach objawy mi sie pogorszyly i wykryl kardiolog wlasnie niedomykalnosc zastawki plucnej i obnizenie Ef do 60% na szczescie z normalnymi komorami....

Pit

Biore q10, magnez, głóg, ome3fish oil, ginko biloba, rhodiole (wplywa wlasnie na ukald nerwowy i wycisza) od jakiegos miesiaca i rzeczywiscie uklad nerwowy jest nieco spokojnieszy co moja "nerwica" moze mi sie zmniejszyc ale objawy ze strony serca sie nie zmieniaja niestety. Bylem u psychologa, oczywiscie ze oni twierdza rowniez ze mam nerwice, bralem przez jakis czas psychotropy pomogly troche na uspokojenie le nie zlikwidowaly mi dusznosci, ciaglego zmeczenia, ucisku w klatce piersiowej. 

Mi sie niestety objawy pogorszyly jak przestalem dbać o siebie i zacząłem znow palić, pic alkohol, energy drinki, ucinałem noce i nie dbałem o odzywianie, te rzeczy maja ogromny wplyw na mój stan. Michał jak mówiłes ze robiles podobne rzeczy a do tego prochy to przestań, bo naprawde to zle wplywa na serce. Serce najlepiej działa w stanie wyciszenia a nie szczucznej stymulacjji uzywkami. Najlepiej je stymulowac wlasnie wysilkiem fizycznym. Trzeba wierzyc w regeneracje, ja pomimo mojego stanu i samopoczucia wierze ze uda mi sie cofnac do normalnego stanu serducho. Piona!!